Sendvič krije izobilje
Istraživanje američkog tržišta pokazuje da kvalitet hrane, a ne samo povoljne cene, postaje sve značajniji faktor prilikom odluke gde će ljudi potrošiti svoj novac. S obzirom na to da trend zdrave ishrane zapljuskuje skoro sva tržišta u svetu, Arby’s, pod čijim brendom posluje oko 3.400 restorana, svoju konkurentsku prednost upravo vidi u stepenu kvaliteta – i hrane, jer se koristi meso vrhunskog kvaliteta, i usluge, kojom se inače odlikuju restorani klase iznad (fast-casual).
U svetu posluje 3.400 Arby’s restorana – od toga, dve trećine su u rukama primalaca franšize
Njihovi obroci od dimljenog mesa, bifteka, slanine, ćuretine, piletine, namenjeni su svim potrošačima, iako broj mladih koji jedu u Arby’s-u, posebno u SAD, sve više raste. U poslednjih nekoliko godina ovaj lanac konstantno beleži prosečan rast prodaje po restoranima. Pored sendviča od mesa, u Arby’s-u se služe i specifični „spiralni“ pomfrit i poslastice poput šejkova.
Iako se veliki deo prodaje ostvari u restoranima „drive-through“ formata, klasični Arby's restorani, kažu u kompaniji, nude jedinstven ugođaj – enterijer karakterišu topli tonovi prirodnog drveta, moderna rasveta, crno-bele grafike.
Ovaj poslovni koncept sada je dostupan i u zemljama Adriatik regiona, a traži se primalac franšize koji bi potpisao ekskluzivni ugovor o regionalnom zastupništvu (Area Development). – Neophodno je da primalac franšize bude ozbiljna kompanija koja poznaje ovaj segment tržišta i ujedno ima iskustva u ugostiteljstvu. Takođe, primalac franšize bi trebalo da obezbedi dobre lokacije, kao i da u nekoliko godina otvori određen broj restorana – što znači da je neophodan i značajan kapital. Poželjni su primaoci koji su već imali iskustva u franšiznom poslovanju i poznaju visoke standarde u pripremi i služenju hrane – objašnjava Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa ovaj brend na tržištima Adriatik regiona.
Foto: Arby's
Lokali obično imaju od 60 do 185 kvadratnih metara. – Primalac će dobiti neophodnu podršku, kako u izboru lokacije i dizajna enterijera, tako i marketinga. Predviđena je i obuka u SAD u trajanju od 6-8 nedelja – kaže Edvards.
Prvi Arby’s je otvoren u gradu Boadman, u američkoj državi Ohajo, davne 1964. Već naredne godine restoran je dobio prve franšize. Danas, osim u SAD, Arby's posluje i u Kanadi, Turskoj i zemljama Bliskog istoka. Jedna od zanimljivosti restorana je i zvono, okačeno na zid uz pult za posluživanje hrane, tako da gosti mogu da zazvone svaki put kada su zadovoljni uslugom i hranom – što se smatra velikom pohvalom, i motivacijom, za same radnike. – Želimo da svi budu nasmejani, ne samo naši gosti, već i oni koji su uključeni u posao – primaoci franšize, zaposleni – cilj je koji su postavili u ovoj kompaniji.
POGLEDAJTE ČLANKE
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company prerastao je u međunarodni brend. Šta je potrebno za uzimanje franšize?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.
Kako su trojica preduzetnih momaka napravila biznis od ćureće pršutice?
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja razvoj na tržištima Balkana.
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...