Subota
04.06.2016.
Američki lanac restorana brze usluge Arby’s prepoznatljiv je po sendvičima od kvalitetnog mesa. Primaoce franšize sada traži i u zemljama ovog regiona.
 

Istraživanje američkog tržišta pokazuje da kvalitet hrane, a ne samo povoljne cene, postaje sve značajniji faktor prilikom odluke gde će ljudi potrošiti svoj novac. S obzirom na to da trend zdrave ishrane zapljuskuje skoro sva tržišta u svetu, Arby’s, pod čijim brendom posluje oko 3.400 restorana, svoju konkurentsku prednost upravo vidi u stepenu kvaliteta – i hrane, jer se koristi meso vrhunskog kvaliteta, i usluge, kojom se inače odlikuju restorani klase iznad (fast-casual).

U svetu posluje 3.400 Arby’s restorana – od toga, dve trećine su u rukama primalaca franšize

Njihovi obroci od dimljenog mesa, bifteka, slanine, ćuretine, piletine, namenjeni su svim potrošačima, iako broj mladih koji jedu u Arby’s-u, posebno u SAD, sve više raste. U poslednjih nekoliko godina ovaj lanac konstantno beleži prosečan rast prodaje po restoranima. Pored sendviča od mesa, u Arby’s-u se služe i specifični „spiralni“ pomfrit i poslastice poput šejkova.
Iako se veliki deo prodaje ostvari u restoranima „drive-through“ formata, klasični Arby's restorani, kažu u kompaniji, nude jedinstven ugođaj – enterijer karakterišu topli tonovi prirodnog drveta,  moderna rasveta, crno-bele grafike.

Ovaj poslovni koncept sada je dostupan i u zemljama Adriatik regiona, a traži se primalac franšize koji bi potpisao ekskluzivni ugovor o regionalnom zastupništvu (Area Development). – Neophodno je da primalac franšize bude ozbiljna kompanija koja poznaje ovaj segment tržišta i ujedno ima iskustva u ugostiteljstvu. Takođe, primalac franšize bi trebalo da obezbedi dobre lokacije, kao i da u nekoliko godina otvori određen broj restorana – što znači da je neophodan i značajan kapital. Poželjni su primaoci koji su već imali iskustva u franšiznom poslovanju i poznaju visoke standarde u pripremi i služenju hrane – objašnjava Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa ovaj brend na tržištima Adriatik regiona.

Foto: Arby's

Lokali obično imaju od 60 do 185 kvadratnih metara. – Primalac će dobiti neophodnu podršku, kako u izboru lokacije i dizajna enterijera, tako i marketinga. Predviđena je i obuka u SAD u trajanju od 6-8 nedelja – kaže Edvards.

Prvi Arby’s je otvoren u gradu Boadman, u američkoj državi Ohajo, davne 1964. Već naredne godine restoran je dobio prve franšize. Danas, osim u SAD, Arby's posluje i u Kanadi, Turskoj i zemljama Bliskog istoka. Jedna od zanimljivosti restorana je i zvono, okačeno na zid uz pult za posluživanje hrane, tako da gosti mogu da zazvone svaki put kada su zadovoljni uslugom i hranom – što se smatra velikom pohvalom, i motivacijom, za same radnike. – Želimo da svi budu nasmejani, ne samo naši gosti, već i oni koji su uključeni u posao – primaoci franšize, zaposleni – cilj je koji su postavili u ovoj kompaniji.


Vesna Lapčić
saradnik

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.