„The Prime Rib“ je zaštitni znak i specijalitet restorana, već duže od 75 godina
Petak
19.02.2016
Lawry’s je kultni američki restoran sa menijem „od pet zvezdica“. Franšizu sada nude i zainteresovanim partnerima iz zemalja ovog regiona.
 

Otmeni ambijent, profesionalna usluga i vrhunski meni – to je ono što odlikuje sve restorane visoke klase. Ipak, u obilju kuhinja i ukusa kojima se ponose, svaki od njih ima i specijalitet koji ga izdvaja i preporučuje. Za Lawry's je to „The Prime Rib“ – fino juneće pečenje od ramsteka i rozbifa, koje se priprema u komadu, s koskama, čitava 22 sata. I tako već više od 75 godina... Kada su 1938. godine Lorens („Lawry”) Frank i Volter Van de Kamp otvorili prvi Lawry’s na Beverli Hilsu, posle šest meseci poslovanja, na jelovniku su mogli da ostave samo jedno glavno jelo – „The Prime Rib“. Jelovnik se za sve ove godine postojanja nije mnogo menjao, a pored vrhunskog junećeg mesa, u Lawry's-u se mogu naručiti i riba i plodovi mora.

Za sada, četiri restorana u Sjedinjenim Državama nose ime Lawry's, koje i danas vode potomci iz dve porodice osnivača. Svoje ugostiteljsko umeće, međutim, odlučili su da prenesu i kroz franšizu. Prvi franšizni restorani otvoreni su „preko Pacifika“ – u Osaki, Tokiju, Hong Kongu, Tajpeju, Seulu i Singapuru. Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa Lawry's na ovim prostorima, kaže da su sada fokusirani na tržišta Evrope, a potencijalne partnere i primaoce franšize (Area Licensee) traže i u zemljama ovog regiona.

Pošto se radi o restoranu visoke klase, tražimo kandidate koji će maksimalno biti posvećeni razvoju koncepta na lokalnom tržištu. Naravno, to bi trebalo da budu dobro organizovane i finansijski jake kompanije koje već imaju iskustva u gastronomiji i ugostiteljstvu, i koje bi mogle da finansiraju otvaranje restorana na prestižnoj lokaciji – objašnjava Edvards. Početna investicija za restoran ove klase iznosi oko četiri miliona američkih dolara.

Da bi i serviranje specijaliteta kuće bio događaj za pamćenje, Lorens Frank je dizajnirao specijalna kolica na kojima se iznosi i seče meso. Ova „mašinerija“ od nerđajućeg čelika teži 320 kg i košta čitavo malo bogatstvo

Tipični Lawry's ima od 600 do 1.200 kvadrata, odlikuje ga topao i otmen enterijer. Edvards kaže da će davalac franšize pomoći pri izboru lokacije, projektovanju i unutrašnjem uređenju restorana. – Partner, kao i njegovi saradnici, odnosno, menadžeri koji će biti zaduženi za razvoj ili vođenje restorana na lokalnom tržištu, biće obučavani u SAD-u. Prvo će tri nedelje biti u našem restoranu na Beverli Hilsu, a zatim tri nedelje u restoranu u Las Vegasu – kaže Edvards.

Na sveobuhvatnu podršku davaoca franšize partner može da računa i tokom izgradnje i otvaranja restorana. –U franšiznom paketu, partner će, naravno, dobiti i sav potreban marketinški i promotivni materijal – dodaje Edvards.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar