Jedna od prednosti praonica je pružanje usluga vrlo raznolikoj i širokoj ciljnoj grupi: salonima ljepote, studentima, turistima, sportskim klubovima, podstanarima, tvrtkama za čišćenje, javnim institucijama, a benefit za domaćinstva je ušteda i praktičnost.
Petak
04.03.2016
Kako rade samouslužne perionice veša, koliko je ljudima primamljiv ovaj biznis i koliko se može zaraditi, govori Mario Martinek, vlasnik kompanije Bijeli svijet.
 

U zemljama regiona samouslužne perionice veša su se pojavile tek poslednjih nekoliko godina. Među njima se, pre oko godinu dana, našla i jedna franšiza – LG Laundry Lounge. Mario Martinek, vlasnik hrvatske kompanije „Bijeli svijet“, koja je primalac pomenute franšize za sve zemlje istočne Evrope, otkriće nam koliko je ljudima ovaj poslovni koncept primamljiv, kakvi su im utisci posle godinu dana rada i po čemu je franšiza LG Laundry Lounge specifična.

Kako se pokazao koncept samouslužne perionice veša, budući da ranije nije bio prisutan na ovim prostorima?

Praonice rublja postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu. Naime, praonice su se u Hrvatskoj, kao što ste rekli, pojavile tek nedavno, dok primjerice, u susjednoj Italiji taj trend poznaju više od 20 godina. Zbog toga hrvatsko tržište nije zasićeno – od Zagreba, Splita, Rijeke i Pule do Dubrovnika postoji svega desetak praonica. Postojeći rezultati djeluju ohrabrujuće i otvaraju vrata novim prilikama i dobroj zaradi.

Nedavno ste organizovali i konferenciju na kojoj ste predstavili LG Laundry Lounge koncept. Kakve su bile reakcije preduzetnika, šta ih je najviše zanimalo i deluju li vam zainteresovano?

Reakcije su bile pozitivne jer se radi o manjim investicijama koje donose manji rizik, a projekti koje smo do sada radili, pokazali su se profitabilnim u poslovanju. Stoga, i možemo reći da je ovakav posao održiv i ne predstavlja veliki rizik za poduzetnika.

Šta su sve prednosti ovog koncepta?

Povrat investicije je moguće ostvariti već nakon 12 mjeseci, a početno ulaganje u mini-praonicu iznosi 20.000 evra. Svima koji se odluče otvoriti praonicu rublja, tvrtka „Bijeli svijet“ je na raspolaganju tijekom čitavog procesa. Naime, zainteresiranima uvijek dajemo financijsku prognozu i savjete vezane uz tehničke uvjete, marketinške i prodajne aktivnosti te mikrokreditiranje. Vjerujem da sve to znatno pomaže oko odluke za ulaskom u takvu investiciju.

Uz našu pomoć, postojeći su projekti diljem Hrvatske dali uspješne rezultate te služe kao primjer i ohrabrenje ostalima koji se žele baviti ovim poslom, a to smatramo najvećim uspjehom.

Zapravo, na budućim je vlasnicima praonice nalaženje prostora od minimalno 30 kvadrata na atraktivnoj lokaciji, a za sve ostalo tu je Bijeli svijet“.

Osim toga, jedna od prednosti praonica je pružanje usluga vrlo raznolikoj i širokoj ciljnoj grupi: salonima ljepote, studentima, turistima, sportskim klubovima, podstanarima, tvrtkama za čišćenje, javnim institucijama, a benefit za domaćinstva je ušteda i praktičnost. Naime, to je i dalje  najjednostavniji i najpovoljniji način za pranje popluna, deka, jakni i drugih velikih komada.


POPULARNO NA FORUMU