S investitorima preko granice

Nije šala:
Češki lanac barova za prodaju sveže ceđenih sokova Fruitisimo otvoriće poslovnicu u Budimpešti 1. aprila 2016. U narednim godinama, Fruitisimo bi mogle dobiti i druge zemlje u Evropi
Četvrtak
10.03.2016
Češki franšizni koncept Fruitisimo otvoriće prvi bar u Mađarskoj. Zainteresovani su i za druga tržišta u Evropi.
 

Da je „mala pomoć prijatelja“ velika stvar, potvrđuje i primer češkog lanca barova za prodaju sveže ceđenih sokova Fruitisimo, koji je prihvatio ponudu dva svoja investitora i najavio da će ove godine poslovnicu otvoriti i u Mađarskoj. Naime, osnivači Jan Hummel i Tomáš Lichtenberg ocenili su da će se uz pomoć investitiora lakše fokusirati na rast mreže, ne samo u Češkoj, već i na drugim tržištima u Evropi. – Radi se o iskusnim poslovnim ljudima koji žele da pomognu u ekspanziji. Oni, međutim, neće biti uključeni u svakodnevni rad kompanije, već će svoje iskustvo i znanje usmeriti na finansijsku stranu razvoja i pregovore s bankama – objašnjava Jan Hummel.

Mađarska, ipak, nije jedino strano tržište na kojem će češka kompanija ponuditi svoj gastronomski koncept – Fruitisimo već ima pet poslovnica u Slovačkoj. – Verujemo takođe da ćemo u narednim godinama uspeti da osvojimo još nekoliko novih tržišta – potvrđuje Hummel da su zainteresovani za širenje van granica Češke.

Na matičnom tržištu, pod brendom Fruitisimo posluje više od 40 barova koji nude sveže ceđene sokove, smutije, voćne salate, sladolede, kafu. Više od trećine barova (16) nalazi se u rukama primalaca franšize.
Kompanija je prošle godine predstavila novi koncept iz oblasti brze usluge – Home Office Bistro & Coffee, koji se takođe širi kroz franšizu.

Izvor: Franchising.cz


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar