Subway daje olakšice u Hrvatskoj

Ponedeljak
14.03.2016
Subway, najveći lanac restorana brze usluge na svetu, sprovodi franšizni program kojim omogućava smanjenje investicije za kupovinu licence i otvaranje restorana u Hrvatskoj.
 

Subway, franšizni lanac poznat po sendvičima, pokrenuo je u Hrvatskoj krajem 2015. Kick start program -- franšizni program osmišljen za zemlje Srednje i Istočne Evrope, ciljajući na one koji ozbiljno razmišljaju o kupovini franšize iz oblasti brze usluge. Oni koji, naime, odluče da kupe licencu Subway-a i otvore restoran u roku od godinu dana od potpisivanja franšiznog ugovora i plaćanja ulazne franšizne naknade (licence), mogu da računaju na značajno smanjenje investicije za licencu. Kako licenca za Subway franšizu iznosi 7.500 evra, partner koji ispuni date uslove, može da ostvari povraćaj od 3.750 evra.

SubwayFot. Subway

Preduzetnici iz Hrvatske koji kupe Subway licencu i otvore restoran u roku od godinu dana od potpisivanja franšiznog ugovora, mogu računati na smanjenje investicije za licencu

Kick start program će važiti za sve ugovore sklopljene do oktobra 2016, a uključiće i potencijalne primaoce Subway franšize u Hrvatskoj i Sloveniji, gde američki lanac još od 2014. traži nove partnere.

– Osnovna ideja Kick start programa je da pokrene i podstakne buduće primaoce Subway franšize, da ih motiviše da budu aktivni i uključeni u proces otvaranja restorana što je više moguće – izjavila je za portal Franchising.hr Anastasija Jeršova, zadužena za razvoj brenda u Istočnoj i Srednjoj Evropi.

Pored ulazne naknade, za otvaranje Subway restorana takođe treba investirati u opremu i uređenje lokala. Ukupna investicija će, međutim, zavisiti i od odabrane lokacije, veličine lokala, kao i zatečenog stanja, odnosno, investicija potrebnih za dovođenje na željeni standard. Primalac franšize bi trebalo da obezbedi i dodatna likvidna sredstva za prva tri meseca poslovanja. – Iako početni troškovi za otvaranje Subway restorana nisu mali,  sada mogu da budu manji, pored toga što su svakako niži od većine drugih ugostiteljskih franšiza. Kao vlasnik Subway restorana, međutim, partner postaje deo najvećeg lanca restorana na svetu, čime dobija i nemerljivu podršku i ogromno iskustvo sticano decenijama – kaže Jeršova.

Osim Hrvatske i Slovenije, Subway za sada ne namerava da nudi franšizu u drugim zemljama ovog regiona. S druge strane, prilično razvijenu mrežu restorana ima u skoro svim zemljama Srednje Evrope -- u Austriji, pod brendom Subway posluje 31 restoran, u Slovačkoj 16, Mađarskoj 15, Češkoj 18, Rumuniji 26, u Poljskoj -- čak 50 restorana.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar