19.03.2016

Franšiza po želji kupaca

Prodavnica dečije garderobe Menda je prošle godine maloprodajnu mrežu počela da širi i kroz franšizu. Za kratko vreme otvoreno je nekoliko franšiznih prodavnica u Srbiji i Crnoj Gori.

Menda je brend prodavnica dečije garderobe koji je nastao pre 13 godina kada je i otvorena prva radnja. Međutim, istorija razvoja kompanije Yuglob, u čijem se vlasništvu nalazi pomenuti brend, daleko je duža. Kompanija se bavi uvozom stranih brendova dečije opreme, garderobe, igračaka i kozmetike još od 1990. godine.
Franšiznu mrežu počeli su da razvijaju prošle godine. Prva franšiza otvorena je u oktobru 2014. u Jagodini, a vrlo brzo i u Kikindi. U istom periodu, franšize su otvorene i u Crnoj Gori, u Kotoru i Podgorici. – Na ovaj korak smo se odlučili zato što je postojalo interesovanje naših kupaca da otvore radnje, ali i da bismo ojačali brend – kaže Nataša Vukićević, marketing menadžer u kompaniji Yuglob.

Menda, dečija radnja Fot. Menda

Menda je za pola godine otvorila četiri franšizne prodavnice – dve u Srbiji i dve u Crnoj Gori. Dalji razvoj franšizne mreže zavisiće od potreba tržišta, kažu u ovoj kompaniji.

Asortiman ovih prodavnica se proširivao iz godine u godinu, pa se danas na policama Mende nalaze brojni inostrani brendovi kao Nuk, Tigex, Cam, Maxi-Cosi, Quinny, Mima, Baby jogger, Kanz, Carters, Knot so bad, Whoopi, Parkfild, Okt, Marcelin, Bubchen, Play Shoes, ali i dobro poznata Orginalna Pavlovićeva mast... Svi ovi brendovi su na raspolaganju i primaocima franšize, a davalac im na početku pomaže prilikom asortimana robe prilagođavajući ga kupovnoj moći stanovništva u mestu u kom se otvara radnja.

Menda franšizne radnje su po izgledu i asortimanu iste ili vrlo slične našim radnjama. Može se desiti da primalac ne uvrsti u svoju ponudu neki skuplji brend zbog platežne moći građana tog mesta, te se u tom smislu prilagođavamo lokalnom tržištu. Pored toga, veoma je važno da primaoci obezbede dobru lokaciju u gradu u kojem žele da otvore prodavnicu – objašnjava Vukićević.

Menda franšizne radnje, prema njenim rečima, mogu da se otvore u gradovima različite veličine, što pokazuje i dosadašnje iskustvo. – Otvoreni smo za saradnju sa svima koji bi želeli da otvore Menda dečije radnje po konceptu koji je uhodan. Slogan naše kompanije i glasi „Širom planete pronalazimo najbolje za vaše dete“ – dodaje ona.

Primaocima franšize, osim u odabiru asortimana, pomažu i u nabavci nameštaja i uređenju radnji. Majstori koji izrađuju nameštaj, na raspolaganju su i primaocima, i do sada su, kako kaže Vukićević, svi primaoci koristili njihove usluge. – Na taj način smo omogućili i da kvalitet svih elemenata nameštaja na kojima se izlaže roba bude jednak – kaže on.

Osim multubrend radnji Menda, kompanija Yuglob otvorila je i nekoliko monobrend radnji poznatih marki – Carter's, OshKosh i S&D. Zanimljiv je i podatak da su vlasnici kompanije Yuglob suvlasnici kompanije Laboratorija dr Pavlović koja proizvodi Originalnu Pavlovićevu mast.

Vesna Lapčić

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank