Franšiza po želji kupaca

Menda je za pola godine otvorila četiri franšizne prodavnice – dve u Srbiji i dve u Crnoj Gori. Dalji razvoj franšizne mreže zavisiće od potreba tržišta, kažu u ovoj kompaniji.
Subota
19.03.2016.
Prodavnica dečije garderobe Menda je prošle godine maloprodajnu mrežu počela da širi i kroz franšizu. Za kratko vreme otvoreno je nekoliko franšiznih prodavnica u Srbiji i Crnoj Gori.
 

Menda je brend prodavnica dečije garderobe koji je nastao pre 13 godina kada je i otvorena prva radnja. Međutim, istorija razvoja kompanije Yuglob, u čijem se vlasništvu nalazi pomenuti brend, daleko je duža. Kompanija se bavi uvozom stranih brendova dečije opreme, garderobe, igračaka i kozmetike još od 1990. godine.
Franšiznu mrežu počeli su da razvijaju prošle godine. Prva franšiza otvorena je u oktobru 2014. u Jagodini, a vrlo brzo i u Kikindi. U istom periodu, franšize su otvorene i u Crnoj Gori, u Kotoru i Podgorici. – Na ovaj korak smo se odlučili zato što je postojalo interesovanje naših kupaca da otvore radnje, ali i da bismo ojačali brend – kaže Nataša Vukićević, marketing menadžer u kompaniji Yuglob.

Asortiman ovih prodavnica se proširivao iz godine u godinu, pa se danas na policama Mende nalaze brojni inostrani brendovi kao Nuk, Tigex, Cam, Maxi-Cosi, Quinny, Mima, Baby jogger, Kanz, Carters, Knot so bad, Whoopi, Parkfild, Okt, Marcelin, Bubchen, Play Shoes, ali i dobro poznata Orginalna Pavlovićeva mast... Svi ovi brendovi su na raspolaganju i primaocima franšize, a davalac im na početku pomaže prilikom asortimana robe prilagođavajući ga kupovnoj moći stanovništva u mestu u kom se otvara radnja.

Menda franšizne radnje su po izgledu i asortimanu iste ili vrlo slične našim radnjama. Može se desiti da primalac ne uvrsti u svoju ponudu neki skuplji brend zbog platežne moći građana tog mesta, te se u tom smislu prilagođavamo lokalnom tržištu. Pored toga, veoma je važno da primaoci obezbede dobru lokaciju u gradu u kojem žele da otvore prodavnicu – objašnjava Vukićević.

Menda franšizne radnje, prema njenim rečima, mogu da se otvore u gradovima različite veličine, što pokazuje i dosadašnje iskustvo. – Otvoreni smo za saradnju sa svima koji bi želeli da otvore Menda dečije radnje po konceptu koji je uhodan. Slogan naše kompanije i glasi „Širom planete pronalazimo najbolje za vaše dete“ – dodaje ona.

Primaocima franšize, osim u odabiru asortimana, pomažu i u nabavci nameštaja i uređenju radnji. Majstori koji izrađuju nameštaj, na raspolaganju su i primaocima, i do sada su, kako kaže Vukićević, svi primaoci koristili njihove usluge. – Na taj način smo omogućili i da kvalitet svih elemenata nameštaja na kojima se izlaže roba bude jednak – kaže on.

Osim multubrend radnji Menda, kompanija Yuglob otvorila je i nekoliko monobrend radnji poznatih marki – Carter's, OshKosh i S&D. Zanimljiv je i podatak da su vlasnici kompanije Yuglob suvlasnici kompanije Laboratorija dr Pavlović koja proizvodi Originalnu Pavlovićevu mast.


Vesna Lapčić
saradnik

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?