21.03.2016

U znaku brze hrane i hotela

Ove godine, prema listi portala FranchiseDirect.com, među najuspešnijim franšiznim sistemima nalaze se restorani brze usluge i hoteli.

Nije neobično što se franšizing najviše vezuje za restorane brze usluge – po brojnosti i zastupljenosti u svetu nijedna druga branša ne može da im parira. Dovoljno je reći da svaki od poznatih svetskih brendova „brze hrane“ broji više desetina hiljada jedinica i da se mogu naći u svim delovima sveta – od Amerike do Japana. Zato se i smatra da su lanci brze usluge najviše doprineli globalizaciji i popularizaciji franšizinga, kao efikasnog načina ekspanzije na međunarodnim tržištima. To nesumnjivo potvrđuje i ovogodišnja lista najboljih svetskih franšiza – Top 100 Global Franchises – nedavno objavljena na stranicama FranchiseDirect.com.

Ilustracija

Listu 100 najuspešnijih franšiza na svetu možete pronaći na FranchiseDirect

Sam vrh liste, odnosno, prvih pet mesta zauzimaju dobro znani lanci brze usluge – ove godine na „tron“ se, posle šest godina i vrlo turbulentnog perioda, vratio McDonald’s (1), a prate ga Subway (2), KFC (3), Burger King (4) i Pizza Hut (5). Gledano u celosti, među 100 najuspešnijih franšiza, najveći broj sistema pripada upravo sektoru gastronomije i ugostiteljstva – rangirana su čak 32 brenda.
Među prvih deset, našla su se i četiri hotelska lanca – Wyndham (7), InterContinental (8), Hilton (9) i Marriott (10). Poredak dva najjača franšizna bloka „preseca“ jedino trgovinski lanac 7-Eleven (5), a zanimljivo je, iako ne dolazi kao iznenađenje, da devet brendova iz samog vrha liste potiče iz Sjedinjenih Američkih Država – izdvaja se InterContinental Hotel Group, kao jedina britanska i, ove godine, najbolje kotirana evropska franšiza.

Američki sistemi, međutim, dominiraju i ostatkom liste. Sa najvećeg i najrazvijenijeg tržišta franšiza na svetu, među najuspešnije ušla su 74 brenda. Primećuje se ipak da udeo franšiza iz drugih delova sveta svake godine neznatno, ali konstantno, raste – primera radi, 2013. bilo ih je 18, ove godine rangirano je 26. Od toga, najveći broj dolazi iz Kanade (sedam), a zatim iz Francuske (šest), Španije (pet), Australije (tri), Nemačke (dve), kao i Velike Britanije, Japana i Švedske (po jedna).

Uz McDonald’s, Subway, KFC i Burger King, u zemljama ovog regiona posluju i InterContinental, Marriott, Century 21, Hertz, ActionCoach, Europcar, Yves Rocher, RE/MAX, Naturhouse, No+Vello, Cartridge World, 5àSec i Husse. Među sistemima koji planiraju da uđu na tržišta ovog regiona i već su u potrazi za primaocima franšize nalaze se tri lanca brze usluge – Arby’s, Denny’s i Subway.

FranchiseDirect prati oko 5.000 franšiznih sistema širom sveta, a uspešnost koncepta procenjuje na osnovu broja poslovnih jedinica, prihoda od prodaje, stabilnosti i rasta mreže, stepena međunarodne ekspanzije, broja godina u franšizingu, podrške koju pruža primaocima franšize, odnosa prema životnoj sredini. Lista Top 100 Global Franchises objavljuje se od 2009. godine.

Nataša Bogojević

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank