Kako se lako raste uz matematiku

Osim brisanja profila, vjerojatno je još gore odustati od komunikacije samo nakon nekoliko mjeseci aktivnosti. Potencijalni bi klijenti vrlo lako mogli pomisliti da je kompanija – propala.
Četvrtak
07.04.2016
Međunarodna škola matematike 2plus2 dobila je novu franšiznu podružnicu – škola je početkom februara otvorena i u Beogradu.
 

Svi mi vremenom možemo da zaboravimo naučene formule, ali suština učenja matematike je u razvijanju logičkog mišljenja – počinje priču Tanja Petričević, vlasnica i direktorka nove Škole matematike 2plus2 iz Beograda. – Kada radite sa decom i mladim ljudima, najbitniji je pristup – treba im pokazati da matematika i nije toliko strašna, a znamo koliko je važna u njihovom daljem životu. Sva istraživanja pokazuju da su matematička znanja, kao i veštine koje su uslovljene ovim znanjima, veoma važne za njihove buduće karijere. Zato treba da razvijamo ono što se zove logičko razmišljanje – objašnjava Petričević i dodaje da što pre počne da se radi na tome, i strah od matematike – koji je skoro redovna pojava među decom – postaće ne samo manji, već potpuno izlišan.

Sa ovim ubeđenjem i preduzetničkim entuzijazmom, Tanja je i počela da pretražuje internet u nadi da će pronaći franšizu i otvoriti školu matematike koja će se, između ostalog, obraćati i najmlađima. „Put“ ju je vodio čak do Poljske i Međunarodne škole matematike 2plus2, koja svoju metodologiju rada primenjuje u gotovo 100 škola u nekoliko zemalja Evrope, a čiji su programi prilagođeni deci svih uzrasta – od 3 do 19 godina. – Prve informacije o školi i franšiznim uslovima pronašli smo upravo na vašem portalu – kaže Petričević.

Sa vlasnicima franšize 2plus2 u Poljskoj stupila je u kontakt prošle godine, da bi školu pod ovim brendom otvorila već u februaru ove godine. Franšizni ugovor, kako kaže, uključio je i teritrorijalnu ekskluzivnost. – Postali smo generalni zastupnici za Beograd, tako da niko drugi do nas ne bi mogao da otvori Školu 2plus2 na teritoriji grada – objašnjava Petričević i kaže da im je, svakako, u planu se da u budućnosti i dalje razvijaju.

Davaoci franšize su bili uključeni u sve procese pokretanja škole u Beogradu – sve se, kako kaže Petričević, realizovalo uz njihovu podršku. Obuke su bile sprovedene putem online konferencija, a na taj način su razmenjivali i sve neophodne informacije. Primaoci franšize, inače, treba da ispoštuju jasno određene standarde, koji se odnose i na samo funkcionisanje škole, ali i na uređenje prostora, izbor lokacije i metodologiju rada, naglašava Petričević. – Pomenuti standardi su, naravno, podložni i određenim promenama, a usklađuju se sa različitim podnebljima – pa i sa funkcionisanjem sistema u Srbiji – kaže ona.

Sa vlasnicima franšize su sve vreme imali korektan odnos. – Ukoliko i sa jedne i sa druge strane imate posvećene ljude koji su profesionalci u svom poslu, teškoće se lako i brzo prevaziđu – napominje. 

Za nju je, ipak, bilo važno to što svaka članica franšiznog sistema ima mogućnost da učestvuje u njegovom konstantnom razvoju i unapređenju. – Razmenjujemo iskustva i saznanja sa ostalim članicama. A pošto je iskustvo internacionalno, ono je zaista dragoceno i smatram da je upravo to velika prednost franšiznog sistema – ističe Petričević.

Škola matematike 2plus2 u Beogradu nudi pet programa, a časovi se organizuju za osnovce, srednjoškolce, kao i decu u uzrastu vrtića. Sve grupe imaju od tri do pet učenika, program i plan nastave su personalizovani, dok predavači sa svima rade individualno. Za svu radoznalu decu – bez obzira da li su im potrebni dodatni ili napredni časovi – Škola 2plus2 redovno organizuje Otvorena vrata za prijem novih polaznika, pri čemu se, u istom terminu, održava i prvi, probni čas.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar