Još jedan trenutak za pamćenje

Subway za sada restorane ima u više od 30 zemalja Evrope – jedan i u Sloveniji. Tokom 2015. samo u Velikoj Britaniji otvoreno je 300 restorana
Ponedeljak
11.04.2016
Subway, najveći franšizni lanac brze usluge na svetu, krajem marta je otvorio 5000. restoran u Evropi.
 

Kada je avgusta 1965. u Bridžportu u Konektikatu (SAD) osvanuo prvi Subway, jedan od vlasnika, tada sedamnaestogodišnji Fred Deluka, verovatno nije ni sanjao da će 50 godina kasnije pod ovim brendom raditi 44.700 restorana u 110 zemalja – ili da će 5.000 restorana biti otvoreno samo u Evropi. Naime, krajem marta, Subway je obeležio još jedan trenutak za pamćenje – restoran otvoren u škotskom gradu Livingstonu, 5000. je restoran na tlu Starog kontinenta.

Sendviče, po kojima je postao poznat širom sveta, Subway je u Evropi počeo da prodaje 1992. kada je otvoren restoran u Irskoj. Velika Britanija je prve Subway restorane dobila pre 20 godina, a danas, lanac ima više od 2.300 jedinica samo na teritoriji Velike Britanije i Irske – pri čemu je 300 restorana otvoreno tokom prošle godine. Velika Britanija je treće po veličini i značaju tržište za američki lanac, odmah iza SAD-a i Kanade.

Kako prenose britanski mediji, vlasnik „jubilarnog“ 5000. restorana je Hadž Atval, preduzetnik koji već godinama sarađuje sa američkim lancem. Kao višestruki primalac Subway franšize, Atval u svojim rukama sada drži čak 16 Subway restorana.

Zanimljivo je, međutim, da su preduzetnici ovog tipa – koji vode više od jednog Subway restorana – u ovom franšiznom lancu prilično česta pojava. Prema zvaničnim podacima, više od polovine primalaca franšize (što je oko 21.000) vodi najmanje dva restorana. Statistika pokazuje da su u poslednjih nekoliko godina više od 70% novih restorana otvorili upravo postojeći primaoci Subway franšize.

U zemljama ovog regiona Subway za sada ima jedan restoran koji je krajem 2013. otvoren u Ljubljani. Kompanija je, međutim, i dalje u potrazi za novim primaocima franšize, a od kraja prošle godine nudi i olakšice za kupovinu licence. Preduzetnici iz Slovenije i Hrvatske koji, naime, kupe Subway licencu i otvore restoran u roku od godinu dana od potpisivanja franšiznog ugovora, mogu računati na smanjenje investicije. Kako licenca za Subway franšizu iznosi 7.500 evra, partner koji ispuni date uslove, može da ostvari povraćaj od 3.750 evra. Program važi do oktobra 2016. godine.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar