Igračke stižu i kroz franšizu

Franšiza britanske prodavnice igračaka Hamleys otvorena je početkom maja i u Pragu
Petak
06.05.2016.
Češka kompanija Inexad postala je primalac franšize britanske prodavnice igračaka Hamleys. Licenca pokriva pet zemalja Srednje Evrope.
 

Početkom maja u Pragu je otvorena i prva franšizna prodavnica igračaka pod imenom Hamleys. Biće to ujedno i prva prodavnica britanskog brenda u Srednjoj Evropi, a sudeći po veličini i ponudi, i jedna od najvećih prodavnica igračaka na svetu. Pod krovom nekadašnje banke, koja se prostire na više od 6.000m², sada su smešteni i prodavnica igračaka i zabavni park. Kako se Hamleys nalazi u jednoj od prometnijih i najatraktivnijih ulica u samom centru Praga, u kompaniji Inexad smatraju da će prodavnica vrlo brzo postati i jedna od glavnih atrakcija za mnogobrojne turiste.

Franšizni koncept u Češku doneo je bivši bankar Pavel Čmelík, koji je, kao direktor kompanije Inexad, na ovo tržište uveo i nekoliko drugih britanskih brendova, među kojima su i muški modni brend T. M. Lewin, kao i luksuzni brend obuće Barker. Kompanija Inexad je, kako smo pomenuli, primalac franšize za pet zemalja Srednje Evrope, stoga i planira da u narednih pet godina otvori 15 prodavnica, i to u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji i Mađarskoj.

Sama investicija za izgradnju, opremanje i otvaranje prve Hamleys prodavnice u Pragu iznosila je oko četiri miliona evra. Ostale Hamlyes prodavnice, kažu u kompaniji, sigurno neće biti ovog formata. – Hamleys u Pragu je otvoren jer smo želeli da ostvarimo najlepše dečije snove. Imamo i tim profesionalnih demonstratora igračaka i animatora, a pripremamo i još puno iznenađenja koje većina kupaca do sada nije mogla da vidi – kaže Čmelík.

Ulazak Hamleys-a na tržište Češke svakako će zaoštriti konkurenciju među postojećim velikim lancima kao što su Sparkys ili Bambule. Iako je potražnja za igračkama još uvek toliko velika da dozvoljava više velikih igrača, Hamleys će sigurno igrati na najatraktivniju kartu – kombinaciju šopinga i interaktivne zabave pod jednim krovom. Kupce može da privuče i to što će deo asortimana biti isti kao u britanskim prodavnicama, koji se, pak, na češkom tržištu do sada nije mogao pronaći. Pored pomenutih lanaca, na češkom tržištu u ovom trentku posluju i Pompo, HM Studio, Dráčik, kao i poljski Smyk. Ukupni godišnji obrt na ovom tržištu igračaka iznosi oko šest milijardi kruna (oko 220 miliona evra).

Britanski lanac prodavnica ime je dobio po svom osnivaču Vilijamu Hemliju (William Hamley), koji je prvu prodavnicu otvorio davne 1760. Hamleys se, stoga, može pohvaliti i činjenicom da je najstarija prodavnica igračaka na svetu. Kompanija je, između ostalog, i zvanični dobavljač igračaka za britansku kraljevsku porodicu. Pored toga, čuvenu Hamleys prodavnicu u Ridžent ulici u Londonu godišnje poseti nekoliko miliona mušterija, tako da se može reći da predstavlja i jednu od najvećih atrakcija grada. Van granica Velike Britanije, pod ovim brendom posluje još 46 franšiznih prodavnica.

Izvor: Franchising.cz


NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?