Magdalena Soska zna da pokretanje vlastitog posla oduzima mnogo energije i vremena. Ipak, kaže da je dobro organizovana i da uživa u rešavanju „nemogućih zadataka“.
Utorak
10.05.2016.
Raditi u finansijskom sektoru i voditi banku – nije posao za svakog. To potvrđuje i Magdalena Soska iz Poljske, primalac franšize Getin Noble banke.
 

Magdalena Soska ima 33 godine. Od 2004. radi u bankarskom sektoru. Karijeru je započela u jednoj poljskoj banci, i to kao službenik u lokalnoj podružnici. Kasnije je postala njen menadžer, zadužena ujedno i za prodaju, a na kraju je napredovala i do regionalne direktorke banke. Sve se, međutim, promenilo kada je 2012. postala mama.

Znala sam da neću moći tako lako da uskladim podizanje deteta sa zahtevnim poslom u korporaciji – priseća se ona. – Najveći problem mi je bilo puno radno vreme i veliki broj prekovremenih sati koje sam provodila i na poslu i na putovanjima. Ipak, nisam htela da menjam branšu niti da pređem na pola radnog vremena. Pokretanje sopstvenog posla i kupovina franšize, nametnulo se kao prirodno rešenje – priča Magdalena Soska.

Magdalena je, međutim, bila svesna i rizika koje nosi samozapošljavanje, jer pokretanje vlastitog posla može da oduzme mnogo energije i neuporedivo više vremena. S druge strane, za sebe kaže da je dobro organizovana i da uživa u rešavanju „nemogućih zadataka“. – Osećala sam da to mogu da „iznesem“. Umesto da sve vreme sedim u kancelariji, deo sam posla radila od kuće, deo u samoj banci. Ako čovek ima jasan cilj i posveti se tome, ništa ga ne može zaustaviti.

Kako je sve počelo?

Kada je rešila da uzme franšizu i otvori sopstvenu bankarsku podružnicu, ostalo joj je da odluči kom će se sistemu prikloniti. Analizirala je i uporedila desetine banaka koje nude franšize u Poljskoj, da bi je na kraju najviše privukla Getin Noble banka. Svoju prvu poslovnicu otvorila je 2012. u Vadovicama. Iako je sada bila preduzetnik i primalac franšize, kaže da je ništa nije iznenadilo u vođenju privatnog biznisa. Ni poslovanje unutar većeg franšiznog sistema joj nije donelo mnogo iznenađenja.  

Bez ikakvih problema sam se prilagodila sistemu – potvrđuje ona. Odmah je, međutim, znala da se neće zadovoljiti samo jednom poslovnicom. U početku je i sama radila u banci, kao savetnik i menadžer, danas samo upravlja poslovnicama i radi na daljem razvoju. – Postoje primaoci franšize koji godinama rade u svojim poslovnicama kao menadžeri, čak i kao obični službenici – kaže ona. – Ja sam, pak, odlučila da ću se time baviti samo do tačke kada bih mogla da prepustim vođenje poslovnice nekom od svojih menadžera, jer sam najviše želela da se bavim razvojem.

U februaru 2014. Magdalena Soska je kupila još jednu franšizu i otvorila poslovnicu u Bohnji, a dva meseca kasnije, u Limanovi pokrenula i treću franšizu Getin banke. Zapošljava devet radnika. Do svake od poslovnica, pak, treba da pređe između 50 i 70 km.  

Trudim se da sve poslovnice i sve aktivnosti nadgledam lično – kaže Soska. – Pored toga, upravljam i „na daljinu“, putem i-mejla ili telefona, jer zaista mogu da se oslonim na svoje menadžere. Sreća je što u ovoj fazi poslovanja ne moram svaki dan da budem u banci, tako da mogu da se posvetim razvoju. Što podrazumeva i otvaranje nove poslovnice –  objašnjava ona.

Samo za najbolje?

Kao i svuda u svetu, tržište finansijskih usluga u Poljskoj odlikuje oštra konkurencija. Magdalena kaže da nije lako poslovati na tako zahtevnom tržištu, a smatra da je naročito teško ljudima koji nemaju iskustva u prodaji. Upravljati bankom znači biti i na stalnom oprezu i neprekidnom usavršavanju, naročito po pitanju procedura, pravnih rešenja i novih bankarskih proizvoda. Kao primalac franšize, može da kaže da su aduti Getin banke visoki standardi poslovanja i kvalitet usluge. – Činjenica je da se svi igrači na tržištu trude da privuku nove klijente, na različite načine. Mi znamo da je ključ u visokim standardima, kvalitetu usluge, proizvodima za svakog klijenta, uspostavljanju odnosa poverenja i lojalnosti na duže staze – napominje ona.

Magdalena Soska očigledno voli svoj posao. Kune se da nema tog novca koji bi je primorao da se vrati u korporaciju na puno radno vreme. – Ovaj posao me zaista ispunjava. Volim da radim s ljudima, da vodim i razvijam biznis. Kada bih ponovo morala da biram, mislim da bih uradila sve isto – sigurna je u svoj izbor Magdalena.

Šta je potrebno za početak?

Investicija za otvaranje poslovnice Getin banke iznosi oko 39.000 zlota, što je nešto manje od 9.000 evra. Banka bi trebalo da bude smeštena u prostor veličine od 20 do 70 m2. Jedan od uslova je da lokal bude okrenut ka ulici, a dodatno, da ima i parking za klijente. Primaoci franšize dobijaju pristup informacionom sistemu za prodaju proizvoda i usluga klijentima. U franšizni paket ulazi i obuka koja pokriva sve aspekte poslovanja – odnos sa klijentima, tehnike prodaje, poznavanje proizvoda i usluga, razvoj menadžerskih veština.

Izvor: Franchising.pl
Priredila:


NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

POPULARNO NA FORUMU

Peta Uniqa franšiza

Sve čestitke Sonji i Bobanu koji su se pridružili porodici Uniqinih exluzivnih zastupnika.Svi smo u istom Uniqinom timu i trudićemo se da uvek budemo najbolji.Jasmina...

1 komentara
poslednji 26.02.2014.
Preduzetnica s podrškom

Želela bih još jednom da se zahvalim Mihajlovićima koji su nam i kako kolege i kao porodica, u poslu i privatno uvek bili uzor kako treba raditi i organizovati porodicu i...

2 komentara
poslednji 26.02.2014.
Preduzetnica s podrškom

Iako smo supruga i ja bili pokretači i vlasnici prve UNIQA franšize, veliko nam je zadovoljstvo što nas vredne kolege prate i svojim rezultatima ponekad prevazilaze. Sve...

2 komentara
poslednji 26.02.2014.
Predanošću do franšize

Pre svega želimo dobrodošlicu agenciji BURIČIĆ TEAM u UNIQA osiguranje. Iskreno se nadam da ćemo zajedno ispuniti očekivanja davaoca franšize i uticati na povećanje...

1 komentara
poslednji 15.07.2013.
Osigurani porodični biznis

Hvala Mihajlovićima na podršci da zaživi još jedna eksluzivna agencija,ovog puta prva u Beogradu -Putnik tim!!! Da nije bilo putovanja u Nicu i lepog druženja ko zna da li...

3 komentara
poslednji 25.04.2013.
Rad, rad, ali i ljubav

obzirom da se radi o pravom timu, samo je pitanje za koliko će biti premašena očekivanja, a to nam svima puno znači.

3 komentara
poslednji 30.03.2013.
Rad, rad, ali i ljubav

Znači ipak se može. Posao, uspeh a nadasve ljubav i porodica. Možda nam je ovo najava dolazećih svetlijih dana budućnosti. Lep primer mlađoj generaciji da uzme stvar u...

3 komentara
poslednji 29.03.2013.
Rad, rad, ali i ljubav

Pravo je zadovoljstvo biti podrška 23 godine u poslu i 27 godine u privatnom životu Savi. Sigurna sam da postoje ljudi koji su vredni, pozitivni i vlasnici licence NBS za...

3 komentara
poslednji 29.03.2013.