Šta se kuva u McDonald’s-u?
McDonald’s je prihvatio eksperiment
Pre nekoliko nedelja, kompanija je odabrala četiri mala franšizna McDonald’s restorana u San Francisku koja bi određeno vreme mušterijama nudila pomfrit s ukusom – belog luka. Za manje od dve nedelje testiranja – sva četiri restorana su ostala bez zaliha belog luka, koji je uz mešavinu parmezana, maslinovog ulja i peršuna, pomfritu davao specifan ukus. – Ponosni smo na ono što su postigli naši lokalni primaoci franšize – izjavio je u zvaničnom saopštenju Majkl Herač, rukovodilac kulinarskih inovacija u McDonald’s USA, napominjući da je nova stavka na meniju Gilroy Garlic Fries delo regionalnog tima koji je odlučio da „dobrom, starom“ pomfritu doda nešto lokalnog ukusa. Beli se luk, naime, nabavlja sa farmi lokalnih proizvođača iz Gilroja u Kaliforniji, koji se, kako pišu američki mediji, naziva i „svetskom prestonicom belog luka“. Američki lanac dodaje da je test sa pomfritom samo deo šireg trenda u McDonald’s-u, budući da već određeno vreme eksperimentišu sa uvođenjem regionalnih ukusa i obroka u standardni meni restorana.
Američki mediji, međutim, pišu da je ovo možda jedan od najboljih poteza McDonald's-a u poslednjih nekoliko godina. Uspeh testa znači da će „začinjeni“ pomfrit najverovatnije postati redovna stavka na meniju – za sada u 250 restorana Zalivske oblasti San Franciska.
Mušterija je uvek u pravu
Ovo, međutim, nije jedina stavka koja je uticala na značajno povećanje posećenosti i prodaje, a time i na finansijski oporavak džina brze hrane. Poboljšanje kvaliteta obroka i izlazak u susret željama mušterija sada su najvažnije smernice u poslovanju. Tako je, na zahtev ogromnog broja kupaca, u oktobru prošle godine McDonald's širom Amerike uveo All-day breakfast, što znači da obroci koji su se prodavali isključivo za doručak sada mogu da se naruče tokom celog dana. Pored toga, početkom marta ove godine, 140 restorana u državama Oregon i Vašington počelo je da priprema Chicken McNuggets bez veštačkih aroma i konzervanasa. Ne treba da čudi, jer se kompanija prošle godine obavezala da će do 2017. iz svojih obroka u potpunosti izbaciti veštačke arome i boje, kao i piletinu tretiranu antibioticima.
Američki mediji su ovih dana bili preplavljeni i najavama da će jedan od najvećih primalaca McDonald's-ove franšize u svom restoranu u Misuriju služiti porcije pomfrita „koliko god mušterija može da pojede“.
S druge strane, shvativši da je potražnja značajno opala i da ne utiče na rast posećenosti, McDonald's je od prošlog leta iz američkih restorana postepeno počeo da povlači McWraps.
POGLEDAJTE ČLANKE
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company prerastao je u međunarodni brend. Šta je potrebno za uzimanje franšize?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.
Za koje vreme je moguće povratiti investiciju u L’Arome parfimeriju, koji su sve formati dostupni te u čemu je tajna brze ekspanzije brenda, govori Davor Bagić, tvorac koncepta
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...