Šta se kuva u McDonald’s-u?

Pomfrit sa ukusom belog luka?
McDonald’s je prihvatio eksperiment
Petak
13.05.2016
U nizu novih stavki na meniju, McDonald’s je odlučio da ponudi i novi ukus pomfrita. Četiri franšizna restorana su dobila zadatak da testiraju ponudu.
 

Pre nekoliko nedelja, kompanija je odabrala četiri mala franšizna McDonald’s restorana u San Francisku koja bi određeno vreme mušterijama nudila pomfrit s ukusom – belog luka. Za manje od dve nedelje testiranja – sva četiri restorana su ostala bez zaliha belog luka, koji je uz mešavinu parmezana, maslinovog ulja i peršuna, pomfritu davao specifan ukus. – Ponosni smo na ono što su postigli naši lokalni primaoci franšize – izjavio je u zvaničnom saopštenju Majkl Herač, rukovodilac kulinarskih inovacija u McDonald’s USA, napominjući da je nova stavka na meniju Gilroy Garlic Fries delo regionalnog tima koji je odlučio da „dobrom, starom“ pomfritu doda nešto lokalnog ukusa. Beli se luk, naime, nabavlja sa farmi lokalnih proizvođača iz Gilroja u Kaliforniji, koji se, kako pišu američki mediji, naziva i „svetskom prestonicom belog luka“. Američki lanac dodaje da je test sa pomfritom samo deo šireg trenda u McDonald’s-u, budući da već određeno vreme eksperimentišu sa uvođenjem regionalnih ukusa i obroka u standardni meni restorana.

Američki mediji, međutim, pišu da je ovo možda jedan od najboljih poteza McDonald's-a u poslednjih nekoliko godina. Uspeh testa znači da će „začinjeni“ pomfrit najverovatnije postati redovna stavka na meniju – za sada u 250 restorana Zalivske oblasti San Franciska.

Mušterija je uvek u pravu

Ovo, međutim, nije jedina stavka koja je uticala na značajno povećanje posećenosti i prodaje, a time i na finansijski oporavak džina brze hrane. Poboljšanje kvaliteta obroka i izlazak u susret željama mušterija sada su najvažnije smernice u poslovanju. Tako je, na zahtev ogromnog broja kupaca, u oktobru prošle godine McDonald's širom Amerike uveo All-day breakfast, što znači da obroci koji su se prodavali isključivo za doručak sada mogu da se naruče tokom celog dana. Pored toga, početkom marta ove godine, 140 restorana u državama Oregon i Vašington počelo je da priprema Chicken McNuggets bez veštačkih aroma i konzervanasa. Ne treba da čudi, jer se kompanija prošle godine obavezala da će do 2017. iz svojih obroka u potpunosti izbaciti veštačke arome i boje, kao i piletinu tretiranu antibioticima.
Američki mediji su ovih dana bili preplavljeni i najavama da će jedan od najvećih primalaca McDonald's-ove franšize u svom restoranu u Misuriju služiti porcije pomfrita „koliko god mušterija može da pojede“. 
S druge strane, shvativši da je potražnja značajno opala i da ne utiče na rast posećenosti, McDonald's je od prošlog leta iz američkih restorana postepeno počeo da povlači McWraps.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar