Mesto poslovnih susreta

Sajam u Opatiji kao podsticaj

U regiji je franšizno poslovanje u ranoj fazi razvoja te je potrebno djelovati na poduzetnike kako bi se ovaj poslovni model proširio kao način rasta i širenja poslovanja, odnosno, samostalnog ulaska u poduzetništvo.
Sreda
18.05.2016
Šta donosi drugi Sajam franšiza u Opatiji, ko će sve učestvovati i kakav će program pratiti sajam, odgovara Perica Šolić, stručni savetnik u Županijskoj komori Rijeke
 

Opatija će i ove godine, 2. i 3. juna, ugostiti franšizne sisteme iz regiona na Sajmu franšiza, finansijskih i konsultantskih usluga – FEC 2016. Prema najavama organizatora, među izlagačima će se naći desetak franšiznih sistema ili kompanija koje nameravaju da svoju mrežu šire kroz franšizu. U hotelu Royal, gde će se sajam održavati, posetioci će moći da se sretnu i razgovaraju sa vlasnicima ili predstavnicima izlagača, među kojima će biti i kompanije Mini Pani, Fly Fly Travel, Taxi Cammeo, Arcushealth, Surf’n’Fries. Ove godine partner FEC-a je i Privredna komora Srbije. Kakav su program pripremili, kome je sajam namenjen, te koliko posetilaca očekuju, govori nam Perica Šolić, stručni savetnik u Županijskoj komori Rijeke koja je i organizator ovog događaja.

Kome je FEC namenjen i šta mogu postići dolaskom u Opatiju?

FEC je, naravno, namijenjen davateljima franšize, ali i onima koji to žele postati. Uz to svakako i onima koji bi željeli postati dio neke franšizne mreže. Stoga je konferencijski dio vrlo snažan u cilju upoznavanja potencijalnih kupaca s franšizom. Svi koji razmatraju mogućnost ulaganja u franšizno poslovanje, te svi koji razmišljaju o poduzetništvu, a nemaju vlastitu poslovnu ideju – dobrodošli su!

Kakvu posećenost očekujete?

U organizaciju Sajma smo uključili brojne institucije, državne i obrazovne. Konferencijski dio organiziramo u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), Ekonomskim fakultetom u Rijeci, Sušačkom gimnazijom, polaznicima modula „Poduzetništvo“, ženama poduzetnicama i drugima. Bit će to organiziran posjet potencijalnih kupaca franšiza, a uz podršku HZZ-a želimo potaknuti samozapošljavanje nezaposlenih ljudi.  Među posjetiteljima će biti i studenti završnih godina kojima želimo pokazati i motivirati ih da budu preduzetnici. U regiji je franšizno poslovanje u ranoj fazi razvoja te je potrebno djelovati na poduzetnike kako bi se ovaj poslovni model proširio kao način rasta i širenja poslovanja, odnosno, samostalnog ulaska u poduzetništvo.

U suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom organiziramo poslovne razgovore, a primiti ćemo i delegaciju iz Bjelorusije.

Pozivi će biti upućeni na tisuće adresa putem sustava HGK te Hrvatske obrtničke komore, tako da očekujemo više od tisuću posjeta.

Da li će ove godine biti nekih promena u odnosu na prošlu, tj. da li ste nešto promenili na osnovu ranijeg iskustva? Kakav program će pratiti sam Sajam?

Izmjene su tehničke naravi u cilju poboljšanja Sajma. Ovaj Sajam nije klasičan izložbeni, već konferencijski sajam i stoga se održava u iznimno lijepom okruženju hotela Royal u Opatiji. Hoćemo li se na trećem Sajmu okrenuti klasičnom sajmu, vidjeti ćemo nakon ovogodišnje manifestacije.

Što se tiče programa, planirali smo nekoliko izlaganja, kako stručnjaka tako i vlasnika ili predstavnika određenih franšiznih sustava. Govorit će se o financiranju rasta i izvoza stvaranjem franšizne mreže, vrijednostima franšizinga u internacionalizaciji poslovanja, mogućnostima samozapošljavanja kroz ovaj model, te izazovima za razvoj franšizinga u regiji. Želimo omogućiti poduzetnicima da na jednom mjestu dobiju sva potrebna znanja kako bi ušli u svijet franšiznog poslovanja te ostvarili poslovni uspjeh.