Sledeći korak – franšiza
Hot Horse, lanac brze hrane, ima u Sloveniji tri objekta, a prvi je otvoren u Ljubljani davne 1995. Njihovi proizvodi od konjskog mesa – burgeri, tortilje, salate, hot dogovi, paštete, pa čak i gulaš – vrlo su brzo postali pravni trend među Slovencima, kaže Matej Pogačnik, rukovodilac franšizinog poslovanja. Kompanija je nakon dve decenije rada, kako on kaže, dostigla određeni stepen razvoja i došlo je vreme da se definišu koraci za dalji rast. – Odlučili smo da je franšizing najpogodiniji. S jedne strane, primaoci obezbeđuju kadrovske resurse i lokalnu podršku, a davalac franšize priliku za razvoj i poznati brend – kaže Pogačnik.
Franšizu prvo žele da prošire u Sloveniji, ali su otvoreni i za razgovore sa ozbiljnim kandidatima iz drugih zemalja. Najvažnije je da, kako kaže Pogačnik, primalac veruje u brend i njegov uspeh. – Uslovi se, s jedne strane, svode na lične karakteristike primaoca, a s druge, na poslovne, odnosno, finansijske. Veoma je važno da kandidat ima razvijen preduzetnički duh, poverenje u Hot Horse brend te da pronalazi sebe u ugostiteljstvu i poslu sa ljudima. Idealni kandidati su dinamične osobe koje su spremne da ispoštuju naše vrednosti: ljubaznost, iskrenost i transparentnost. Moraju da budu sposobni da održe vrhunski proizvod koji mora uvek da bude svež, da im zadovoljstvo kupca bude na prvom mestu, usluga brza, a lokal uredan – objašnjava on.
S druge strane, primalac franšize mora da obezbedi lokaciju i zaposlene. Franšizna naknada iznosi 10.000 evra, dok ukupna investicija zavisi od samog modela kioska. Mesečne naknade su šest odsto prihoda. – U toku su pripreme pristupačnijeg modela kioska, koji će takođe biti dostupan u manjim mestima – kaže Pogačnik.
Primalac franšize dobija mogućnost da posluje pod Hot Horse brendom, opremu za prodajno mesto, softver koji omogućava efikasnije poslovanje, prvo punjenje robom, operativni priručnik koji predstavlja svojevrsni vodič za poslovanje kao i kontinuirani razvoj proizvoda.
POGLEDAJTE ČLANKE
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company prerastao je u međunarodni brend. Šta je potrebno za uzimanje franšize?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
McDonald’s je otvorio trideset drugi restoran u Srbiji, a dvadeset drugi u Beogradu.
Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...