Tržište diktira poslovne modele

Situacija na tržištu zahteva od nas da se ne držimo striktno pravila već da budemo prilagodljivi, budni i brzi, i da pored profesionalizma, imamo malo i amaterske energije kako bismo bolje razumeli potrebe i želje naših kupaca, zaposlenih, poslovnih partnera...
Bojan Mitić
Utorak
07.06.2016.
Zašto su počeli da daju pojedinačnu franšizu za brend Tudors, koje poslovne modele nude i kakve partnere traže, govori Bojan Mitić, vlasnik kompanije BJN
 

Kompanija BJN, primalac master franšize turskog modnog brenda Tudors za zemlje ovog regiona, počela je nedavno da daje i pojedinačne (single-unit) franšize. Prva takva Tudors radnja otvorena je u centru Vršca. Međutim, u želji da brend što bolje pozicioniraju, Bojan Mitić, vlasnik kompanije BJN, kaže da su spremni da ponude različite poslovne modele kako bi koncept u bilo kojoj sredini bio uspešan. Mitić otkriva i šta ih je motivisalo da daju pojedinačnu franšizu, kako prilagođavaju poslovni model tržištu, može li Tudors opstati u manjim gradovima i kakve partnere traže. 

Do sada ste sve modne brendove iz svog portfelja razvijali samostalno. Zašto ste počeli da dajete single-unit franšize za brend Tudors, šta vas je motivisalo na taj potez?

Tudors je u Srbiji postao „brend broj jedan“ u segmentu košulja, sa više od 200.000 prodatih komada u poslednjih godinu dana. To ni jedan drugi brend nije uspeo u kategoriji muških košulja i aksesoara u tom periodu. Kao novi brend, brzo smo primećeni, kupci nas uvek pozitivno komentarišu, a sa poštovanjem i konkurentni brendovi. S tim u vezi imali smo i dosta upita, iz Beograda i drugih gradova – ljudi su se raspitivali o mogućnostima prodaje, veleprodaje, pa i single-unit franšize jer su prepoznali odličan koncept radnje, kvalitet proizvoda i pristupačnost cena kao ključ uspeha.

U organizacionom smislu, Tudors je brend koji funkcioniše kao „tourbillon”  mehanizam, i to nam daje prostora da testiramo razne poslovne modele. Da pojasnim, kompanija BJN je vlasnik master franšize za brend Tudors. Naš cilj je da u regionu, a kasnije i u Evropi, postavimo brend na način na koji smo to uradili u Srbiji i Crnoj Gori. Trudimo se da vidimo dalje, da razmišljamo o vrednostima brenda, važnosti koncepta, načinu izlaganja, dinamičnosti prodaje, i samoj svesti kupaca, više nego samo o prodaji. Održivi razvoj brenda Tudors je daleko važniji od jednokratnih i brzih profita. S tim u vezi, tražimo i najbolji tim saradnika i partnera i spremni smo da širimo Tudors porodicu na načine koji su u skladu sa Tudors porodičnim vrednostima.

Kakvi su, stoga, sve poslovni modeli na raspolaganju, šta podrazumeva franšizni model i kakve partnere tražite?

Reč je zaista samo o biznis modelu, i radije bih i sam pojam „franšiza“ zamenio bilo kojim oblikom poslovnog modela koji dovodi do uspeha. Situacija na tržištu zahteva od nas da se ne držimo striktno pravila već da budemo prilagodljivi, budni i brzi, i da pored profesionalizma, imamo malo i amaterske energije kako bismo bolje razumeli i potrebe i želje kupaca – koje moramo da ispunimo da bismo kupce zadržali – očekivanja zaposlenih, kao i lična zadovoljstva koja su ključ motivacije u radu sa kupcima. Naravno, u ovaj „paket“ ulazi i organizacija posla, pravovremeno donošenje odluka, očekivanja naših saradnika i partnera i, najzad, održivost i napredovanje.

Partneri brenda bi trebalo da prihvate ovakav poslovni model i veruju u Tudors. Lokacija i finansije su u drugom planu, jer, pre svega, mi prodajemo Tudors proizvode i jedino kroz zajednički interes možemo doći do uspeha. Uspeh nije u pravilima koja postoje na papiru, a ne funkcionišu u praksi, niti u visini zakupa lokacije ili investicije u enterijer. Drigim rečima, opcija je – biti uspešan sa novom prilikom – ili je uopšte ne razmatrati. 

Kako je došlo do saradnje sa partnerom iz Vršca?

Radnja u Vršcu je otvorena 1. aprila ove godine, u strogom centru grada, u prostorijama Robnih kuća Beograd. Primalac franšize je preduzetnik iz Vršca koji je uvideo prednosti Tudorsa u odnosu na druge brendove, kao i potencijal tržišta. Prethodno je i sam često kupovao u našim radnjima u Beogradu, i bio oduševljen kvalitetom proizvoda, ponudom, cenom i svim ostalim elementima koji čine Tudors uspešnim. 

Srbija nema mnogo velikih gradova, je li to brend i za manje gradove?

Tudors radnje u Srbiji postoje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu,  Kraljevu, Kragujevcu, Užicu, Leskovcu i Vršcu. Sve radnje su otvorene u prethodnih 20 meseci. Mi nastavljamo dalje sa širenjem mreže, a pažljivom analizom ćemo videti gde, u kojim sredinama i sa kakvim partnerima naš biznis model može da bude uspešan.

A hoćete li single-unit franšizu širiti i u ostalim zemljama regiona?

Bićemo uspešni i u regionu.