Ideja za posao u šoljici kafe

Kafu u kapsulama i ćaldama za spremanje u malim kućnim espreso aparatima, lanac 101CAFFE’ nudi kroz više od 70 franšiznih prodavnica u Italiji
Petak
07.10.2016.
Italijanski lanac specijalizovanih prodavnica kafe i toplih napitaka 101CAFFE’ traži franšizne partnere i u zemljama ovog regiona.
 

Spremanje pravog kvalitetnog espresa kod kuće do pre nekoliko godina se smatralo privilegijom malog broja ljudi koji su mogli da priušte dobre i skupe espreso aparate, ali i koji su bili spremni da se za kratku, jaku dozu kafe dobro pomuče. Da bi se dobio „savršeni espreso“, proces spremanja uključivao je više koraka i nešto veštine (od mlevenja kafe do čišćenja aparata), što je moglo da se doživi i kao „previše posla za nekoga ko se time ne bavi profesionalno“. Revoluciju je, i ne samo na ovim prostorima, uneo Nespresso, mali kućni aparat za espreso švajcarske kompanije Nestle, koji je proces spremanja kafe pojednostavio i poprilično automatizovao. Osnovna olakšica bilo je to što su se kao „punjenje“ koristile već gotove doze – kapsule ili ampule s kafom.

Kada je „fenomen Nespresso“ preplavio i Italiju, mala grupa prijatelja i preduzetnika iz „zemlje espresa i kapućina“ odlučila je da ponudi svoju liniju kafa u kapsulama i vrećicama (ćaldama), pri čemu espreso, zbog kvaliteta kafe i punjenja, ne bi gubio na prepoznatljivom ukusu i aromi. Od 2011, kada su pokrenuli posao, pa do danas, uspeli su da okupe veliki broj nezavisnih proizvođača i pržionica kafe, razviju asortiman od 1.400 proizvoda i „premreže“ Italiju sa više od 70 specijalizovanih prodavnica kafe i prateće opreme. Pod brendom 101CAFFE’, sve radnje su, zanimljivo je, ustrojene kao franšize.

Kompanija sada namerava da koncept prenese i na druga tržišta, a primaoce franšize traže i u zemljama ovog regiona. Za otvaranje prodavnice po sistemu „ključ u ruke“, franšizni partner bi trebalo da izdvoji najmanje 50.000 eura, a ukupna investicija bi najviše zavisila od veličine lokala. – Naš idealni primalac franšize treba da bude osoba koja je spremna da stavi sebe u službu kupca, osoba koja gaji strast prema kafi i kojoj neće biti teško da objašnjava suštinu niti da priča o kvalitetu i aromi naših proizvoda – kaže Umberto Gonela, direktor kompanije 101CAFFE’.

U 101CAFFE’ prodavnicama ne prodaje se, međutim, samo kafa za espreso, već i niz drugih napitaka – voćni i biljni čajevi, tople čokolade, kafe na bazi ječma, ženšena. Od 1.400 dostupnih proizvoda, čak 600 se nudi pod brendom 101CAFFE’. – Imamo najbolje snabdevenu mrežu specijalizovanih prodavnica za prodaju napitaka i kafe u kapsulama i ćaldama u Italiji. Kao koncept, i kao mreža, nudimo pravi recept za poslovanje na rastućem tržištu samostalnog spremanja kafe, nudimo planiran i sistematičan rast, sa stabilnim rastom prometa i profitabilnosti – ističu u italijanskoj kompaniji. Partneri iz zemalja ovog regiona mogu da računaju na teritorijalnu ekskluzivnost, a u franšizni paket ulaze i obuka, kao i konstantna tehnička i prodajna podrška.