Pijalnia Wódki i Piwa se izdvaja po specifičnom enterijeru i izvanrednoj atmosferi koja na dopadljiv i duhovit način oživljava duh socijalističke Poljske.
Subota
22.12.2012.
Nije ni pub ni café. Policajac će vas pustiti unutra, ako nemate ništa protiv da vas usluže konobari u belim košuljama s leptir mašnom...
 

Kompanija Mex Polska je došla na ideju da razvije lanac svojih Pijalnia Wódki i Piwa („Pijaonica“ votke i piva) po modelu nekadašnjih bistroa - koncept koji bi svakako bio zanimljiv i turistima. Po karakterističnoj gastronomskoj ponudi, specifičnom enterijeru i izvanrednoj atmosferi bistro bi trebalo da „povede“ mušterije na izlet kroz vreme, do 70-ih godina XX veka i socijalističke Poljske. Ideja je da se 24 sata dnevno, po vrlo povoljnim cenama, služe pića i tipičan jednostavan meni tog doba, kao hladna predjela od mesa, haringe ili tripice. Čašica votke, recimo, košta 4 zlota (1 evro), a porcija haringi 8 zlota (2 evra).

Od aprila 2011. do danas otvoreno je sedam Pijalnia i uspostavljena najveća mreža te vrste ugostiteljskih lokala u Poljskoj. Koncept je vrlo brzo postao popularan, i privukao pažnju inostranih posetilaca - u jednom od decembarskih izdanja britanskog Gardijana objavljen je članak The best bars in the world (Najbolji barovi na svetu), gde se preporučuje i „uvek prepuna“ Pijalnia Wódki i Piwa iz Varšave.

Nakon uspeha na tržištu, kompanija je odlučila da se Pijalnia proširi i kroz franšizu.

Za opremanje i pokretanje bistroa potrebno je između 35.000 i 50.000 evra i prostor od 80 do 120 kvadratnih metara. Međutim, pre sklapanja franšiznog ugovora, kandidat prolazi kroz ozbiljan proces regrutacije i edukacije, koji obuhvata i teorijsku i praktičnu obuku za vođenje restorana.

- Čak i potraga za pogodnim prostorom je proces koji može da potraje i do šest meseci – objašnjava Pjotr Mikovajček (Piotr Mikołajczyk) iz kompanije Mex Polska. - Pošto kompanija već ima bogato iskustvo u upravljanju raznim vrstama restorana, svojim partnerima garantujemo svaku vrstu pomoći u poslovanju - dodaje Mikovajček.

 

Ideja je da se 24 sata dnevno, po vrlo povoljnim cenama, služe pića i tipičan jednostavan meni tog doba, kao hladna predjela od mesa, haringe ili tripice - čašica votke, recimo, košta 4 zlota (1 evro), a porcija haringi 8 zlota (2 evra)

Kompanija Mex Polska, inače, vodi četiri ugostiteljske mreže unutar koje posluje 18 restorana. Svaki od njih se razlikuje po ponudi i uobičajenim mušterijama. Osim pomenutog „malog formata“, kompanija vodi i „Browar de Brasil“ koji nudi veliki izbor piva i specijalitete brazilske kuhinje - churrasco. „Klub Myzyczny“ je uređen u orijentalnom stilu i pažljivo bira muzički repertoar. „The Mexican“, kao što mu i samo ime kaže, specijalizovan je za meksički meni, a enterijer prilagođen autentičnom ambijentu restorana Latinske Amerike. Za sada, franšizno šire dva koncepta, „Pijalnia Wódki i Piwa“ i „The Mexican“.


NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.