Poe Poe odlikuje standardni, ali probrani meni restorana brze usluge – pice, hot-dogovi, rolnice, lazanje, ali i palačinke, vafli, kafe, smutiji
Sreda
14.12.2016
Češki lanac brze usluge Poe Poe planira da sledeće godine restorane otvori i van matičnog tržišta. Pre svih pominju se Slovačka i Hrvatska.
 

Kvalitetna hrana, slatki i slani specijaliteti po niskim cenama, uz to, moderan ambijent restorana – to je ono što, u najkraćem, odlikuje češki koncept Poe Poe. Ukusni obroci i povoljne cene su, kako su se i nadali tvorci ovog koncepta, generisali i visok promet. Posle nešto više od godinu dana od otvaranja prvog restorana u Brnu, vlasnici kažu da se strategija „kvalitet po povoljnim cenama“ – isplatila. Broj kupaca je porastao za 20% u odnosu na prošlu godinu, a pored tri sopstvena restorana, otvorene su i dve franšize. Zainteresovani za ovaj koncept sada se javljaju iz cele Češke, a u kompaniji kažu da su upite za franšizu dobijali i iz inostranstva – pre svega, Slovačke i Hrvatske. Strategija razvoja za sledeću godinu, potvrđuju u kompaniji, obuhvatiće i ova tržišta.

Do kraja ove godine želimo da se fokusiramo na najnovije restorane – franšizni restoran otvoren u Hodonjinu, i restoran u našem vlasništvu koji će zvanično biti otvoren početkom 2017. u Brnu – kaže Martin Kovaržik, suvlasnik kompanije Industriale Food, koja stoji iza koncepta Poe Poe. – Do kraja iduće godine planiramo da otvorimo bar još tri restorana u Češkoj – dodaje on.

Za buduće partnere i primaoce franšize trenutno pripremaju četiri „formata“ – Container, Express, Premium i Drive – koji će odgovarati različitim finansijskim mogućnostima partnera. Investicije će iznositi između 90.000 i 185.000 evra, a povraćaj se može očekivati za dve do tri godine. Prednost koncepta je to što primaoci franšize ne plaćaju ulaznu i marketinšku naknadu, već samo redovnu fiksnu naknadu koja ne zavisi od ostvarene prodaje.

Pre otvaranja restorana vlasnici koncepta se lično sastaju s potencijalnim primaocem franšize, posle čega sledi detaljno upoznavanje s konceptom i izbor pogodnih lokacija s velikim protokom ljudi. Potom se potpisuje ugovor o zakupu i ugovor o franšiznoj saradnji. Nakon toga, primalac franšize prolazi kroz intenzivnu dvomesečnu obuku. Tokom tog perioda, centrala radi na uređenju i opremanju franšizne poslovnice, kako bi primalac franšize na kraju dobio „ključ u ruke“.

Poe Poe je u ovom trenutku fokusiran na razvoj u Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Zahvaljujući različitim formatima koncepta, kako kaže Martin Kovaržik, bilo bi isplativo otvoriti restoran čak i u manjem mestu, ali je najbolje da to budu gradovi sa više od 20.000 stanovnika. U svakom slučaju, restoran treba da se nalazi na prometnoj lokaciji, napominje Kovaržik.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević
/1/
POGLEDAJTE VIŠE