18.01.2017

Za mogućnost izbora

Kako su i zašto odlučili da svoja dobra iskustva s presnom i veganskom hranom podele sa drugima, otkriva Roksana Petre, vlasnica koncepta Raw Vegan iz Bukurešta

U današnje vreme, kada se skoro na svakom uglu nalazi pekara, kiosk s brzom hranom, poslastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je „sanjati i imati mnogo hrabrosti“. Bar tako kažu sestre Roksana i Vilarina Petre iz Rumunije, koje su se u jesen 2015. osmelile i u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne da „uče u hodu“. Šta su postigle do sada, a šta vide kao adut za budućnost, reći će nam Roksana Petre.

Roksana Petre, Raw Vegan Bistro Fot. Raw Vegan – fotograf: Andrei Stama

Kada odlučite da se hranite zdravo, nemate previše izbora. Verujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo da ponudimo izbor, pokažemo da hrana može biti i ukusna i zdrava.

Šta vas je navelo da se posvetite sirovoj i veganskoj ishrani?

Život je za nas dve, sestre i prijateljice, proticao predvidljivim, uobičajenim tokom. Obe smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za šta drugo, i kao većina, hranile se „u hodu“, ne misleći mnogo o tome šta jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile da promenimo ishranu, počele smo da istražujemo i otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da lepota ovakve ishrane nije samo u novim ukusima, već i u dobrom osećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.

Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba da zadržimo samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, tako da danas imamo mali, ali odabrani tim koji veruje u to što radimo...

Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?

Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svežih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smeh). Sa nama zajedno rade i dve „šefice“ Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dve žene s najviše iskustva u pripremi presne i veganske hrane u Rumuniji. Joie de vivre, strast za novim ukusima i kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuslovno svidi, izlazi pred naše mušterije.

Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – supe, salate, pite, hladna predjela, testenine, peciva, sokove, kolače, i sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po porudžbini, da sve bude sveže i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvek imamo i „specijalitet dana“, koji se nudi po povoljnoj ceni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata pre događaja.

Pored toga što nudimo presne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s dijagnostifikovanom intolerancijom na gluten, tako da im znači ako mogu brzo i bez muke da dođu do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.

Raw Vegan

Bistro Raw Vegan fotograf Andrei Stama

Kako će se dalje razvijati koncept?

Za sada imamo online bistro i mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo pre svega take away koncept, ali, kao što sam pomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski deo, sa mestima za sedenje, jer bi na taj način stvorili „zaokružen“ i inspirativan kutak za naše kupce.

Počeli ste da razmišljate i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model saradnje i razvoja?

Pošli smo od toga da, kada odlučite da se hranite zdravo, nemate previše izbora. Verujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo da ponudimo izbor, da pokažemo da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima širom Rumunije. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj fazi bismo želeli da pronađemo franšizne partnere u većim gradovima, kao što su Temišvar, Kluž, Brašov, Arad, Ploešti, Jaši... Ako bude zainteresovanih za Bukurešt, naravno, ne isključujemo ni tu mogućnost.

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank