Našu ulogu vidimo u tome da krajnjim korisnicima pomognemo da lakše koriste svoje mobilne uređaje i da pri tome bude što manje kablova u okruženju.
Četvrtak
02.02.2017.
Sve je veći broj mobilnih uređaja u upotrebi te raste i potreba za utičnicama „nadohvat ruke“, i to ne samo u kancelarijama, već gotovo u svakom prostoru. Rešenje ima kompanija Digitel.
 

Mnogo toga se promenilo od kada su tri partnera – Dragan Sretenović, Uroš Tripković i Dejan Savić – pre dve decenije osnovali kompaniju Digitel. U početku su proizvodili razvodne i završne kutije za spoljnu montažu i reglete za razvođenje telekomunikacionih kablova. Takav početak je, kako kažu, imao smisla, budući da je Sretenović inženjer telekomunikacija i motor razvoja novih proizvoda i firme. Tokom prve faze, nazvane „pecanje sa obale“, mnogo su naučili, stekli kompetencije, ali i uvećali kapital. – Tu fazu karakteriše mali broj zaposlenih. Čak i mi, kao suvlasnici, nismo bili zaposleni sa punim radnim vremenom u Digitelu. Gradili smo poslovni prostor, nabavljali mašine i opremu, izrađivali alate, sarađivali sa dosta kooperanata, uvodili veliki broj novih proizvoda. Proizvodi od kojih smo više očekivali i u koje smo više uložili jedva da su se isplatili, dok drugi proizvodi u koje smo neuporedivo manje uložili i od kojih nismo mnogo očekivali, otplatili su ne samo troškove sopstvenog razvoja i promašaje, već su omogućili dalji razvoj preduzeća – objašnjava Dejan Savić.

Prva faza je trajala sve do 2010. Te godine su, kako kažu, napravili kvalitativni pomak. – Kada smo konačno „zagazili u vodu“, potpuno smo se posvetili razvoju preduzeća. Povećan je broj zaposlenih, obezbeđeni su redovni prihodi iz uslužne proizvodnje za partnera iz Velike Britanije koji nam je ponudio proizvode za koje je malo ko na lokalnom tržištu i čuo da postoje. Tako smo, sa kompentecijama koje smo stekli u prethodnom poslu, ušli u jednu novu oblast, koja u suštini predstavlja – pomoćni materijal za kancelarijski nameštaj. To su proizvodi koji služe da na kancelarijskim radnim mestima bude manje kablova i da se olakša dopuna i priključivanje mobilnih telefona i laptop računara na niskonaponsku i LAN mrežu. Kao i povezivanje putem različitih konektora – USB, VGA, audio, HDMI – sa stacionarnim uređajima u okruženju – objašnjava Savić.

Faza u kojoj Digitel može da pruži najveći doprinos ekonomičnom uređenju radnog mesta, jeste faza planiranja i projektovanja okruženja za radna mesta, bilo da se radi o izrgradnji novog i renoviranju starog prostora. – Dodatna nadgradnja u slučaju postojećih prostorija iziskuje dodatne troškove, izuzev u slučaju DESK proizvoda – kaže Savić.

Foto: Digitel; MS KL Studio Adrijana Tilić

On kaže da se svi proizvodi Digitela proizvode u njihovoj fabrici u Čačku. Cenom ne mogu da se takmiče sa konkurentima sa azijskih tržišta, ali su daleko povoljniji od zapadnoevropskih proizvođača. – Cena je relativna stvar. Ukoliko se poredimo sa kineskim proizvodima, onda jesmo skuplji, ali smo 50 odsto povoljniji od proizvođača iz Engleske i Nemačke, koji su najdominantniji u ovoj oblasti – kaže Savić.

Radili su za mnoge poznate međunarodne kompanije, proizvode izvoze i u Hrvatsku, Poljsku, Rusiju, Kipar. – S obzirom da je naš posao vezan za mobilne uređaje, a da je trend povećanja broja i funkcija mobilnih uređaja neupitan, verujemo da će u budućnosti rasti potreba za priključivanjem „nadohvat ruke“. I to ne samo u poslovnom, već i u javnom i u kućnom okruženju – dodaje Savić.

Najtraženiji proizvodi

Najprodavaniji proizvod Digitela je DESK sa dve utičnice, brzim punjačem i dva konektora za LAN mrežu, odnosno, telefon. – Možda je razlog njegove popularnosti u tome što se lako postavlja na sto, bez bušenja i pravljenja otvora – kaže Dejan Savić.

Foto: Digitel; Kompakt S

Za sale za sastanke je, na primer, najčešće prodavani proizvod Kompakt S ili još ergonomičniji Konferens, koji pored šuko utičnica i RJ45 konektora po pravilu ima i HDMI konektore za video-signale.

Savremeni život sa mobilnim telefonima, tabletima, laptopovima i drugim gedžetima zahteva utičnicu „nadohvat ruke“, a bez mnogo vidljivih kablova u prostoru. – Našu ulogu vidimo u tome da krajnjim korisnicima pomognemo da lakše koriste svoje mobilne uređaje i da pri tome bude što manje kablova u okruženju – kaže Savić.


Vesna Lapčić
saradnik