Petak
31.03.2017.
Dve preduzetnice, jedna iz Jagodine, druga iz Kraljeva, odlučile su da svoje višedecenijsko iskustvo ponovo ulože u privatni posao – postale su primaoci franšize i otvorile radnje pod brendom „Dve šmizle“.
 

Svetlana Ranković je odlučila da se posle 30 godina rada u trgovini – komercijali, veleprodaji i maloprodaji, oproba i kao preduzetnica u sličnoj branši. Izabrala je franšizu „Dve šmizle“ jer je reč, kako kaže, o prepoznatljivom imenu, što u samom startu olakšava poslovanje. Ona je franšiznu radnju nedavno otvorila u Jagodini.

„Dve šmizle“ u Jagodini i Kraljevu

Za mogućnost da uzmem franšizu „Dve šmizle“ saznala sam upravo na sajtu Franchising.rs. Želela sam da nastavim da radim sa ljudima, ali nisam više videla sebe kako radim za druge. Sazrelo je vreme da pokrenem nešto svoje i da radim ono što volim – kaže Ranković.

Radnja je otvorena u prometnoj gradskoj zoni, u Ulici kneginje Milice u lokalu od 25 kvadrata. Kako kaže Ranković, prednost je što se u blizini nalazi dosta institucija – opština, policijska uprava, sud, škola, gde radi mnogo žena, koje i najčešće kupuju nakit. Za sada, zaposlila je jednu radnicu, ali će u prodavnici i sama raditi.

Početkom marta otvorena je i radnja u Kraljevu, a primalac franšize je postala Zorica Milićević, iskusna preduzetnica. Ona sa svojim suprugom, naime, već dve decenije vodi lanac nekoliko prehrambenih prodavnica u Kraljevu. No, sad je želela da se vrati svojoj ljubavi iz srednjoškolskih dana.

Kada sam bila u srednjoj školi i sama sam pravila nakit kako bih zaradila dodatni džeparac. Franšizu „Dve šmizle“ sam htela da otvorim još 2009. godine, čak smo potpisali i ugovor, ali se sve izjalovilo zbog problema oko poslovnog prostora u kojem smo nameravali da smestimo franšizni korner. Rentijer je, naime, otkazao ugovore o zakupu. Sada, nakon toliko godina, otvorili smo franšiznu radnju početkom marta, a Kraljevčanke su oduševljene. Verujte, nismo uspeli ni da lepo izložimo svu robu i napravimo malo pompeznije otvaranje, kako inače radimo sa svojim drugim trgovinama, jer su kupci dolazili i želeli da kupuju dok smo slagali robu. Sreća pa smo ranije pripremili fiskalnu kasu i uneli sve šifre – priča Zorica Milićević kroz smeh.

Ona dodaje da je naročito raduje što dolaze i muškarci da kupuju za svoje supruge, majke, sestre.

Foto: Dve šmizle, Kraljevo

„Dve šmizle“ u Kraljevu su takođe otvorene na vrlo prometnoj lokaciji – u blizini svih srednjih škola, bolnice, državnih institucija, potvrđuje Milićević. – Obezbedili smo dobru lokaciju, a to što radimo pod poznatim brendom, mislim da takođe značajno utiče na posao. U Kraljevu svi znaju za „Dve šmizle“ i da je reč o kvalitetnom nakitu sa pristupačnim cenama. Reakcije potrošača su zaista odlične – objašnjava ona.

Domaći brend nakita „Dve šmizle“ ove godine slavi 15 godina poslovanja. Oni nisu samo prodavci, već i proizvođači nakita, a ujedno se bave i prodajom Swarovski elemenata i repromaterijala za izradu bižuterije.

Postali su prepoznatljivi po ogrlicama, minđušama, narukvicama od kvalitetnih materijala – poludragog kamenja, stakla, Swarovski kristala, a metalni elementi koje koriste su bez nikla kako bi sprečili eventualne alergijske reakcije.

Franšiznu mrežu šire već deset godina. Posluju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, ali je franšiza dostupna i za ostala tržišta – posebno Hrvatske i Slovenije.


Vesna Lapčić
saradnik