U Novom Sadu je otvorena franšizna radnja Monton and More, deo estonske kompanije Baltika Group. Primalac franšize u Srbiji je kompanija Victoria Elegans.
Četvrtak
27.04.2017.
Baltika Group, internacionalni maloprodavac modnih brendova iz Estonije, ušao je nedavno na tržište Srbije, otvorivši prvu franšiznu radnju u Novom Sadu. Zainteresovani su i za ostala tržišta u regionu.
 

Baltika Group, u čijem portfelju se nalaze brendovi Monton, Mosaic, Baltman, Bastion, Ivo Nikkolo, otvorila je nedavno prvu franšiznu radnju u Novom Sadu. Naime, Baltika Group ima više od 10 godina iskustva u franšizingu, a odnedavno, na novim tržištima mrežu šire kroz novi maloprodajni koncept Monton and More. Takva radnja je otvorena i u Novom Sadu, a primalac franšize postala je kompanija Victoria Elegans, deo Elixir Group-a, osnovane 1998. godine.

Širenje na nova tržišta kroz franšizni model poslovanja je jedna od najvažnijih strateških odluka Baltika grupe. Iako smo se odlučili za franšizno širenje mreže, takvo širenje je i dalje puno izazova. Tako da imamo dosta posla koji zajedno sa našim franšiznim partnerom moramo da obavimo kako bismo postigli uspeh u drugom najvećem gradu u Srbiji – kaže Lea Endrikson, direktorka veleprodaje i franšiznog sektora Baltika Grupe.

Ona napominje da su brendovi Monton, Mosaic i Bastion, koji se nude u franšiznoj radnji u Novom Sadu, nepoznati srpskom tržištu, tako da će raditi na jačanju prepoznatljivosti brendova, između ostalog, i kroz pozitivna iskustva potrošača.

Endrikson je dodala da odevna industrija u Srbiji ima potencijal za razvoj i to je jedan od razloga zbog kojeg je Baltika odlučila da otvori radnju i predstavi novi koncept na sprskom tržištu. – Drago nam je da je primalac naše franšize iskusan u maloprodaji i da je finansijski jak. Zajedno sa njim planiramo da se širimo na srpskom tržištu, a ukoliko postignemo uspeh, i na drugim tržištima Balkana – dodala je Endrikson.

Baltika Group je poslovanje započela davne 1928. u Talinu kao proizvođač kabanica. Danas posluju na sedam tržišta na kojima imaju 128 radnji. U prošloj godini su ostvarili prihod od 47 miliona evra, od čega 60 odsto dolazi od izvoza, navodi se na njihovoj zvaničnoj veb-stranici.


Vesna Lapčić
saradnik