Treći put u Opatiji

Osim direktno zainteresovanih za franšizne sisteme, ove godine organizujemo posetu studenata sajmu, ali i putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pozvani su i nezaposleni, budući da franšizni način poslovanja omogućava, u nekim modelima i s vrlo malo sredstava, pokretanje već proverenog i, stoga, malo rizičnog sopstvenog posla.
Sreda
10.05.2017.
Šta donosi ovogodišnji Sajam franšiza, finansijskih i konsultantskih usluga – FEC, koji se održava 7. i 8. juna u Opatiji, govori Perica Šolić, viši stručni savetnik u HGK – Županijska komora Rijeka
 

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka u saradnji s partnerima i pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije i ove godine organizuje Sajam franšiza, finansijskih i konsultantskih usluga – FEC u Opatiji. Sajam traje dva dana, 7. i 8. juna, a izlagači će se sa posetiocima ove godine susresti u novom prostoru – hotelu Kvarner. Osim predstavljanja kompanija koje planiraju da svoje poslovanje šire kroz franšizu i iskusnih franšiznih sistema, u okviru sajma će se održati i niz predavanja. O programu, sadržaju i novinama koje će obeležiti ovogodišnji sajam u Opatiji razgovarali smo sa Pericom Šolićem, višim stručnim savetnikom u HGK – Županijska komora Rijeka.

Ove se godine treći put zaredom održava Sajam u Opatiji i – na neki način – sada već postaje tradicionalni. Šta su novine i navedite bar nekoliko kompanija koje će se predstaviti ove godine?

Najpre, promenili smo mesto održavanja sajma. Do sada smo, zahvaljujući partneru Milenij hotelima, sajam održavali u predivnoj dvorani hotela Royal u Opatiji. Međutim, nismo mogli dobiti dopuštenje da franšizeri iz oblasti prehrambene industrije neposredno predstave svoj proizvod, odnosno, da ga spremaju na licu mesta.

Uprkos tome, Mini Pani iz Subotice, Surf´n´Fries iz Rijeke i drugi nastupaju od prvog dana s nama i na taj način daju podršku našem naporu da promovišemo franšizni model poslovanja koji u Hrvatskoj nije dovoljno zastupljen. Prošle godine obećao sam da ćemo učiniti sve da mogu neposredno ponuditi svoj proizvod i zbog toga smo potražili drugu lokaciju.

Sajam se ove godine održava u hotelu Kvarner, najstarijem hotelu na Jadranu, gde će se u legendarnoj Kristalnoj dvorani održati izložbeni i izuzetno jak konferencijski program. U okviru ovog programa, a u saradnji s portalom za trgovinu Suvremena.hr, organizujemo i prigodnu konferenciju o transformaciji sajamske industrije, budući da Global Exhibition Day pada baš na prvi dan sajma. Pored toga, kompanija Varteks će modnom revijom predstaviti svoje franšizne brendove, dok će firma Dimora predstaviti brend kupaćih kostima Agmajal.

Kakvi su rezultati postignuti na prethodna dva Sajma?

U prva dva izdanja na FEC-u se predstavilo oko 60 izlagača, a davaoci franšize su bili iz Velike Britanije, Poljske, Mađarske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Italije te naravno iz Hrvatske. Uz promenjenu koncepciju očekujemo veću posećenost, više sklopljenih poslova i pozicioniranje na karti evropskih franšiznih sajmova.

I ove godine imamo izlagače iz Srbije, Mađarske, Italije, Slovenije, a očekujemo još prijave putem Veleposlanstva Republike Poljske, koja je takođe prijatelj sajma.

Kakva su očekivanja i ciljevi ovogodišnjeg Sajma?

Osnovna misao vodilja ove manifestacije je da se kroz dva dana sajma predstave uspešne hrvatske i međunarodne franšizne kompanije potencijalnim budućim primaocima franšize, budući da na taj način na jednom mestu dobijaju celovit paket usluga, saveta i informacija potrebnih za pokretanje poslovanja. Franšizni način poslovanja jedan je od najsigurnijih oblika preduzetničkog ulaganja kroz uhodan poslovni sistem i na tržištu uspeva većina primalaca franšize. Finansijsko praćenje tih ulaganja relativno je siguran plasman kreditnih sredstava s izglednim povratom u planiranom periodu. Prilika je to i za poslovne razgovore koje planiramo da organizujemo u okviru FEC-a. Prirodno se u ponudu uklapaju pružaoci finansijskih i konsultantskih usluga.

Koga očekujete među poseticima?

Osim direktno zainteresovanih za franšizne sisteme, ove godine organizujemo posetu studenata sajmu, ali i putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pozvani su i nezaposleni, budući da franšizni način poslovanja omogućava, u nekim modelima i s vrlo malo sredstava, pokretanje već proverenog i, stoga, malo rizičnog sopstvenog posla. Pozvali smo i veće kompanije koje, programski, uz otpremnine, otpuštaju zaposlene da ih obaveste da posete sajam kako bi ispitali mogućnosti samozapošljavanja ulaganjem u franšizni način poslovanja.

Ove godine je zemlje partner Italija – šta to konkretno znači? Je li to poziv i drugim regijama/zemljama za ubuduće?

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Italija te će nastupiti i italijansko franšizno udruženje Associazione Italiana del Franchising (Assofranchising), čiji će se predsednik Italo Busoli takođe obratiti skupu. Posledica je to podrške Generalnog konzulata Italijanske Republike u Rijeci. Prošle godine smo organizovali prijem delegacije iz Belorusije koja se obratila pri otvaranju sajma i prepoznali smo mogućnosti za saradnju i razvoj ekonomskih odnosa. Mi smo otvoreni za partnerstvo sa svim zemljama u regiji.


POPULARNO NA FORUMU

Definicija franšizinga

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

5 komentara
poslednji 25.01.2022.
Šta je to franšiza?

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Definicija franšizinga

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

5 komentara
poslednji 25.01.2022.
Međusobno poverenje i podrška

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Kako izabrati a ne zažaliti?

Da li predlazete da biznis plan radimo sami ili da angazujemo pomoc?

1 komentara
poslednji 30.12.2020.
Vreme je da se dobro promisli i dela

Dobar tekst. Retko gde možemo naći ovoliko detalja za obe strane franšiznog ugovora u kriznim situacijama kao što je ova situacija sa Korona virusom. Predlažem da ovakvih...

1 komentara
poslednji 23.03.2020.
Poljske franšize spremne za izvoz

Tražim respektabilnu Kompaniju koj želi poslovnu saradnju na poslovnom projektu Otvaranje Renta Car Kompanije u Bosni i Hercegovini grad Sarajevo za VIP kupce korisnike...

1 komentara
poslednji 25.08.2016.
Kontakt

Agresivniji povratak na Selo mladih iz grada.u Kovilj.

1 komentara
poslednji 12.05.2015.