„Malac genijalac“ je delatnost „sa misijom“ – posao u kome naši saradnici i poslovni partneri imaju ličnu afirmaciju i satisfakciju. To je koncept koji uz razumno ulaganje, omogućava brz povraćaj investicije i dobru zaradu.
Četvrtak
06.07.2017.
O novitetima, promenama, ali i daljem razvoju škole mentalne aritmetike „Malac genijalac“, govori osnivač koncepta Vladimir Novicki
 

Škola mentalne aritmetike „Malac genijalac“ za kratko vreme je napravila „bum“ na tržištu. U ovom trenutku, u Srbiji posluje 25 franšiznih škola, a od jeseni će ih biti više od 50. U Bosni i Hercegovini su u toku pripreme za otvaranje novih centara u petnestak gradova, a počelo je i poslovanje u Mađarskoj. Takođe, uskoro bi trebalo da se ove školice pojave i na novim tržištima.

Uz to, u školi „Malac genijalac“ su odlučili da razvijaju sopstveni program kroz partnerstvo sa mentorima iz Japana, menjajući program po kojem su do sada radili. Sve to je bio dobar povod za razgovor sa Vladimirom Novickim, osnivačem škole „Malac genijalac“.

Kako objašnjavate tako brz uspeh škole „Malac genijalac“, odnosno, brzo širenje mreže? Šta je, po Vašem mišljenju, bio ključ uspeha?

„Malac genijalac“ je delatnost „sa misijom“ – posao u kome naši saradnici i poslovni partneri imaju ličnu afirmaciju i satisfakciju. To je koncept koji uz razumno ulaganje, omogućava brz povraćaj investicije i dobru zaradu. Za razliku od većine drugih ponuda, „Malac genijalac“ je dinamičan i sveobuhvatan koncept. Naš cilj je da postojeću ponudu stalno unapređujemo i inoviramo, tako što ćemo uvoditi nove licencirane ili kreirane obrazovne programe i kurseve. Na taj način, svim svojim partnerima obezbeđujemo ne samo kontinuiran i stabilan razvoj, već i vodeću ulogu na tržištu obrazovanja.

Iako ste ranije bili primalac franšize mentalne aritmetike, odlučili ste se da napravite sopstveni program. Zašto, i o čemu je reč?

Na neki način mi se vraćamo korenima, jer je mentalna aritmetika disciplina koja potiče sa dalekog Istoka. Naš tim je početkom godine boravio u Japanu kako bismo produbili znanje i dodatno se usavršili. Tamo smo imali priliku da predstavimo naš rad vrhunskim autoritetima iz oblasti mentalne aritmetike. Kao kruna te posete, uspostavljena je saradnja sa prestižnim japanskim Institutom Tomoe Soroban, koji nas je prepoznao kao referentnog i pouzdanog partnera. Zahvaljujući posebnom pozivu koji smo dobili, imali smo čast i privilegiju da pošaljemo našu „master“ profesorku Danicu Banzić, na dodatno usavršavanje.

Foto: Malac genijalac: Na usavršavanju u Japanu

Nakon specijalizacije, ona se vratila kao stručnjak i potvrđeni predavač japanske Soroban metode. Dragoceno znanje i iskustvo koje je stečeno ovim usavršavanjem uobličili smo u novi koncept, po kojem se dalje obučavaju profesori u svim našim školama. Kako bi ceo sistem bio zaokružen, odlučili smo da investiramo u sopstvene resurse, što bi nam omogućilo uspešno širenje na nova tržišta. U saradnji sa partnerima iz Japana primenili smo dragocena iskustva kako bismo kreirali nastavna sredstva i udžbenike prilagođene novoj metodi. Tako je nastao Hikari, zaštićeni program mentalne aritmetike kojim se u potpunosti zaokružuje model, te celokupan koncept postaje naše vlasništvo. Sjajna novina je da će se abakus ubuduće proizvoditi u Srbiji po japanskom standardu i tehnologiji. Time nestaje potreba za uvozom, a istovremeno, pokazujemo društvenu odgovornost jer omogućavamo partnerstvo sa dečijim udruženjem iz Subotice, čiji članovi će proizvoditi srpski abakus po japanskoj tehnologiji.

Organizovali ste nedavno i Olimpijadu u mentalnoj aritmetici. Koliko je bilo učesnika, iz kojih zemalja i kako je proteklo takmičenje?

Olimpijada je održana 10. juna u Hotelu „Jugoslavija“, a pokrovitelj manifestacije je, tradicionalno, bila Skupština opštine Zemun. Bio je to najbolji način da deca pokažu šta su i koliko naučila. Takmičenja, inače, pružaju jedinstvenu priliku deci da testiraju i izmere svoje znanje, upoređujući ga sa ostalim učesnicima, što svakako ima dragoceni i nezamenjiv uticaj na razvoj samopouzdanja. Naime, dete ne razvija sliku samo o sebi, već i o drugima, te se uči toleranciji, strpljenju i zdravom takmičarskom duhu. Osim dece iz škola sa teritorije Srbije, na Olimpijadi su učestvovala i deca iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rusije, a ukupno ih je bilo oko šest stotina.

U toku je letnja pauza, da li planirate neke aktivnosti tokom ovog perioda?

Naravno, potrebno je pružiti određene sadržaje i tokom leta. Ipak, protivnici smo nekakvih brzih kurseva ili intezivne nastave. Sigurno je da nema prečica do kvalitetnog znanja, jer je to proces koji mora kontinuirano trajati uz neophodno vreme i trud. U tom smislu, mi u vreme raspusta organizujemo samo ono što periodu raspusta i priliči. To su letnji kampovi obogaćeni laganim edukativnim sadržajem. Smatramo da avantura u prirodi, uz fizičku i primerenu edukativnu aktivnost prestavlja dobitnu kombinaciju. Ove godine na Divčibarima, zajedno sa partnerima iz Super raspusta, organizujemo jedan takav koncept pod nazivom – Moj Super Genijalni raspust.

Svojevremeno ste najavili da ćete u okviru „Malca genijalca“ ponuditi i druge edukativne programe. Šta je sa tim planom?

Naša vizija je razvoj i poziciranje „Malca genijalca“ kao vodeće škole intelektualnih veština, koja nije vezana samo za jedan postojeći program, ili samo za ograničeni starosni uzrast polaznika. Zahvaljujući dragocenom iskustvu u radu sa decom, naši programi se dodatno razvijaju i evoluiraju. Danas, naročitu pažnju posvećujemo ne samo razvoju postojećih, već i uključivanju novih vidova edukacije. Pored mentalne aritmetike u toku je uvođenje i savremenih modela kao što su: kodiranje, rano programiranje za decu ili robotika... Prateći sopstveni cilj podsticanja sveobuhvatnog razvoja kod dece, smatramo da je potrebno spojiti „ono što je najbolje iz više različitih svetova“, jednom rečju, spojiti Istok i Zapad. Pažljivo osmišljavamo programe jer želimo da uspostavimo nove standarde na tržištu i istovremeno budemo originalni. Očekujemo da bi prvi novi programi mogli startovati od jeseni. To istovremeno znači da bi potencijalni primalac franšize mogao da bira ne samo između programa mentalne aritmetike, već bi po sopstvenom izboru mogao da uvrsti one programe iz palate „Malac genijalac“ koje sam izabere.

Poslujete za sada na tri tržišta. Ima li izgleda da „Malac genijalac“ uđe na još neko tržište?

Za sada najavljujemo Crnu Goru, a veoma smo blizu ulaska na tržište Slovenije i Hrvatske. Takođe, pregovaramo za tržište Kipra i Grčke. Sve to nam daje razloga da verujemo da ćemo nastaviti uspešno širenje mreže i u drugim zemljama regiona.