Franšizni ugovor za Srbiju potpisan je s kompanijom Veropoulos 2016.
Utorak
24.10.2017.
Jumbo, grčki lanac prodavnica igračaka, širi franšiznu mrežu u regionu. Poslednja radnja otvorena je u Gnjilanu na Kosovu.
 

Jumbo, jedan od vodećih maloprodajnih lanaca igračaka u Grčkoj, osnovan je 1986. godine u Atini. Danas posluje u nekoliko zemalja – Kipru, Bugarskoj, Rumuniji, gde poseduje sopstvene prodavnice, a franšizne prodavnice otvorene su na teritoriji Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova i Bosne i Hercegovine.

Franšizni ugovor za teritoriju Makedonije potpisali su 2010. sa kompanijom Veropoulos Dooel. Prva radnja je otvorena u avgustu iste godine. Naredne godine, 2011. potpisuju ugovor sa kompanijom Kid Zone, koja je deo albanske investicione kompanije Balfin Group, za teritoriju Albanije. Prva Jumbo radnja u Albaniji otvorena je krajem 2011. godine. Sa istom kompanijom potpisan je i franšizni ugovor za teritoriju Kosova, ali i za Bosnu i Hercegovinu.

Franšizni ugovor za Srbiju, pak, potpisala je kompanija Veropoulos 2016, a prvi Jumbo je otvoren iste godine u okviru Vero super marketa na Novom Beogradu.

Trenutno, u Makedoniji rade tri Jumbo franšizne prodavnice, isto toliko ih ima u Srbiji, na Kosovu ih je četiri, gde je najnovija prodavnica nedavno otvorena u Gnjilanu, dve posluju u Albaniji i jedna u BIH. U poslednjem finansijskom izveštaju Jumbo Grupe navodi se da očekuju da franšizni partneri u narednom periodu nastave sa širenjem mreže Jumbo prodavnica. Na tržištima gde Jumbo posluje direktno, imaju 73 prodavnice.

Jumbo Group je u periodu od jula 2016. do kraja juna 2017. ostvario prihod od 681,43 miliona evra, što je 6,88 odsto više u poređenju s prethodnom godinom, kada je prihod iznosio 637,56 miliona evra, navodi se u zvaničnom finansijskom izveštaju kompanije. Vrednost ukupne prodaje u franšiznim radnjama, u posmatranom periodu, iznosila je 20,9 miliona evra.


Vesna Lapčić
saradnik