Subway u novom ruhu
Prvi put u poslednjih 20 godina Subway potpuno osvežava svoj vizuelni identitet, tako da će, pored novog logotipa, predstaviti i novi dizajn enterijera, ali i određena tehnička rešenja koja polako postaju deo standardne „ponude“ restorana brze usluge. Sve ovo je deo globalne strategije kojom američki lanac pokušava da „poboljša celokupni korisnički doživljaj”, navodi se u zvaničnom saopštenju iz Subway-a.
U praksi, to znači da će preduzetnici ili investitori koji sada kupe Subway franšizu, otvoriti restoran po standardima novog dizajna. Promene će, međutim, zahvatiti i sve postojeće Subway restorane, a već početkom 2018. vlasnici restorana bi trebalo da počnu s renoviranjem. Ono što treba naglasiti je da kompanija Subway nema nijedan restoran u svom vlasništvu – sve restorane, zapravo, vode primaoci Subway franšize, pa će se, shodno tome, finansijski teret renoviranja naći u paketu njihovih obaveza. Iz kompanije, međutim, poručuju da će primaocima franšize biti ponuđeni vrlo primamljivi podsticaji i „povoljni cenovni paketi“ za smanjenje ove investicije, naglašavajući da je većina franšiznih partnera rado prihvatila nova rešenja.
Inspiracija nadohvat ruke
Kako se navodi u saopštenju, novi dizajn restorana podrazumeva uvođenje svetlijih boja – bele, žute, zelene, nameštaja jednostavnih linija, boljeg osvetljenja. Inspiraciju za paletu boja kompanija je, između ostalog, potražila u svežem povrću koje se svakodnevno koristi za pravljenje Subway sendviča, a da bi mušterije imale i „vidljiv dokaz“ da je povrće zaista sveže i da se seče na licu mesta (kako se to, inače, radi otkad Subway postoji), u nove Subway restorane biće postavljene i otvorene vitrine sa svežim povrćem.
Osim modernijeg enterijera, Subway restorani će dobiti i digitalne displeje za brzo poručivanje, tako da kupci koji nemaju vremena ili ne žele da čekaju u redu mogu da „naprave“ i poruče sendvič preko displeja, a porudžbinu zatim preuzmu na zasebnom pultu. Tehnički detalji, kao što je mnoštvo utičnica i bežična internet mreža, takođe postaju obavezne karakteristike restorana. Uz novi dizajn, kako se najavljuje, Subway planira da sledeće godine uvede i nove stavke na meni, pa će se u ponudi naći i salata pico de gallo, bezglutensko pecivo, kao i veći izbor kafa.
Foto: Subway
U korak s vremenom
– Ove promene jesu rezultat globalnog trenda, ali i naše odluke da Subway, kao sistem, bude potpuno transparentan. Ne samo što pazimo da su sve namirnice uvek sveže i da je hrana bezbedna, već smo postigli da se više ne koriste veštačke boje, konzervansi ili arome u našim proizvodima, a kompanija konstantno radi na smanjenju i potpunom izbacivanju mesa koje je tretirano antibioticima. Prema istraživanju sprovedenom u SAD, Subway je ove godine bio jedan od lanaca koji je napravio najveći pomak po tom pitanju – objašnjava za naš portal Vladimir Hanula, primalac Suway franšize i vlasnik restorana koji je u aprilu 2017. otvoren u Arena Centru u Zagrebu.
Shodno tome, Subway je, napominje Hanula, prošle godine promenio i slogan – umesto Eat Fresh od sada je u upotrebi Be Fresh. – Primećuje se potpuna promena stava, koja ne obuhvata samo pitanje hrane, već čitav odnos prema mušterijama. Da bismo pokazali šta znači transparentnost i da stojimo iza onoga što kažemo, na svakom pakovanju naših proizvoda, na svakoj deklaraciji, tačno su navedeni svi sastojci, a što je najvažnije – sve su to prirodni sastojci za koje je kupac čuo, nema onoga što ne razume ili ne zna šta je – objašnjava Hanula i dodaje da se Subway po tome i izdvaja od sličnih koncepata na tržištu.
POGLEDAJTE ČLANKE
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company prerastao je u međunarodni brend. Šta je potrebno za uzimanje franšize?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.
Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.
Za koje vreme je moguće povratiti investiciju u L’Arome parfimeriju, koji su sve formati dostupni te u čemu je tajna brze ekspanzije brenda, govori Davor Bagić, tvorac koncepta
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...