Husse osvaja novo tržište

Saša Milutinović i Feđa Popović/Potpisivanje ugovora
Saša Milutinović i Feđa Popović/Potpisivanje ugovora / Husse će biti prvi sistem sa besplatnom dostavom na celoj teritoriji Crne Gore
Petak
15.06.2018.
Franšizni lanac Husse počinje sa radom u Crnoj Gori, a primaoci ove franšize računaju da će kvalitetom proizvoda i sistemom dostave uneti presudnu razliku na tržište.
 

Iako je kompanija Milexim Pet Food od samog starta poslovanja u Srbiji bila primalac master franšize švedskog brenda Husse za Srbiju i Crnu Goru, tek sada se, kako kaže njen vlasnik Saša Milutinović, ukazala prilika da počnu sa radom u Crnoj Gori. Želeli su da, prema njegovim rečima, izaberu dobrog lokalnog partnera koji će se posvetiti tom tržištu i moći kvalitetno da usluži kupce.

Franšizni ugovor je potpisan sa dvojicom kumova Feđom Popovićem i Mićom Avramovićem, koji su već suvlasnici jedne firme. Međutim, njihova delatnost je potpuno drugačija od onoga čime se bavi Husse, tako da će im prodaja i distribucija hrane za kućne ljubimce postati nova obaveza. Ono što ih ipak vezuje za ovaj biznis je činjenica da su strastveni lovci i vlasnici više pasa. – Sa primaocima franšize za Crnu Goru, Feđom i Mićom, upoznao sam se preko kinologa i lovaca. Oni su nam u početku tražili hranu za svoje pse i kako su bili oduševljeni proizvodom, počeli su ozbiljno da razmišljaju o kupovini franšize za to tržište – priča Saša Milutinović.

Crnogorska firma trenutno priprema papirologiju za uvoz prve količine hrane iz Belgije, gde se nalaze fabrika i centralno skladiše brenda Husse. Da bi što više pojednostavili poslovanje, oni će hranu uvoziti direktno.
Bilo bi komplikovano da prvo hranu uvozimo mi u Srbiju, što je nama, kao primaocima master franšize, jedan od zadataka, a zatim radimo izvoz u Crnu Goru. Zato smo napravili dogovor da oni direktno uvoze hranu. Budući da je papirologija za uvoz u Crnu Goru veoma slična našoj, pomogli smo im dosta oko tih priprema i svakodnevno smo sa njima u kontaktu. Pre nekoliko dana, tim iz Srbije je održao dvodnevnu obuku u Crnoj Gori i trudili smo se da im prenesemo sva važna znanja. Vrlo sam zadovoljan njihovim interesovanjem i pitanjima koja su postavljali  – kaže Milutinović.

Zbog cena proizvoda koje će biti izražene u lokalnoj valuti, primaoci franšize u Crnoj Gori će dobiti i svoj veb-sajt, ali će o uređivanju stranice brinuti centrala u Beogradu. S druge strane, Facebook stranicu će kreirati samostalno. – Pored osnovnih informacija koje se tiču same hrane – što je možda i najznačajniji deo obuke, jer oni moraju da budu pravi savetnici svojim kupcima i potencijalnim kupcima – pružili smo im obuku i u vezi sa marketingom i promocijom na društvenim mrežama – kaže Milutinović.

Primaoci će, dodaje Milutinović, pokrivati uglavnom teritoriju Podgorice i centralnu Crnu Goru, ali u što skorije vreme nameravaju da pronađu primaoca franšize za primorsku oblast i sever zemlje.

Iako je tržište Crne Gore malo, Milutinović je iznenađen brojem potencijalnih klijenata. – Ilustracije radi, za svega pola sata, koliko smo sedeli u jednom kafiću posle završene obuke, primetili smo nekoliko desetina vlasnika pasa koji su izveli svoje ljubimce u šetnju. To nas je jako ohrabrilo i smatramo da je potencijal tržišta veliki. S jedne strane, konkurencija je bar deset puta manja nego na srpskom tržištu. Brend kao što je Husse u Crnoj Gori gotovo da ne postoji, jer se prodaju ili izuzetno nekvalitetni i jeftini brendovi ili kvalitetni i preskupi, a Husse predstavlja vrhunsku hranu za pristupačnu cenu. Treći razlog zašto verujemo u uspeh u Crnoj Gori jeste što ne postoji razvijena dostava hrane bez ikakvih ograničenja u pogledu količina i udaljenosti teritorije. Husse će biti prvi sistem sa besplatnom dostavom na celoj teritoriji – objašnjava Milutinović.

Ono što ističemo na svakom razgovoru sa svakim primaocem franšize – da mora da se radi i da se rezultat neće napraviti ako se sedi u kancelariji – jasno smo istakli i njima. U početku će raditi sami, a ukoliko budu zaposlili radnika, ta osoba će takođe morati da prođe obuku – kaže Milutinović.


Vesna Lapčić
saradnik