Obrazovanje za budućnost

School of School Sarajevo / Polaznici školice School & School imaju mogućnost da putem finih, primenjenih i tehničkih nauka pronađu svoju nadarenost i strast prema određenoj disciplini koja će im olakšati odabir buduće akademske i profesionalne karijere
Petak
21.09.2018.
Multidisciplinarna škola School & School, koja je razvila dvadesetak inovativnih obrazovnih programa, već četiri godine posluje u BiH, a od ove godine, putem franšize, i u Srbiji. Širenje franšizne mreže planirano i za sledeću godinu.
 

Multidisciplinarna škola School & School je počela sa radom 2014. godine u Bosni i Hercegovini, a vlasnik Nihad Softić kaže da je nastala nakon njegovog višegodišnjeg istraživanja. Reč je, kako kaže, o uspešnom i jedinstvenom programu neformalnog obrazovanja za decu i tinejdžere uzrasta od tri do četrnaest godina koji se znatno razlikuje od ostalih obrazovnih programa na tržištu regije.

Zahvaljujući posebno osmišljenom programu baziranom na višestrukoj inteligenciji, polaznici School & School imaju mogućnost da putem finih, primjenjenih i tehničkih znanosti pronađu svoju nadarenost i strast prema određenoj disciplini koja će im olakšati odabir buduće akademske i profesionalne karijere. Cilj ovakvog holističkog sistema obrazovanja je osmisliti kreativno i poticajno okruženje, a onda, posmatrati, otkrivati, razvijati i njegovati talenat kod djece, ohrabrujući ih na svijesno pronalaženje izvora vlastite inspiracije i aspiracije – kaže Softić.

Razvili su dvadesetak obrazovnih programa, uključujući produženi boravak, letnju i zimsku školu iz različitih oblasti: robotike i programiranja, dizajna igara, kreativne fizike i matematike, kompjuterskih animacija, ali nude i YouTube akademiju, kao i časove muzike, stranih jezika, glume i uličnog baleta... – Kao što se može vidjeti, posvećeni smo traženju onog najboljeg u svakom djetetu. To je posebnost i talenat! To su sposobnosti, vještine, ali i vrijednosti zahvaljujući kojima su djeca u stanju da se umjetnički, tehnički i kulturološki izraze puno slobodnije nego odrasli, a opet, potrebno ih je neprestano ohrabrivati i podsjećati da u potpunosti budu svijesni svojih talenata, kao vlastitog resursa kojeg je neophodno dalje kroz život razvijati i neprekidno unapređivati – kaže Softić.

Trenutno, u Bosni i Hercegovini rade četiri škole School & School, pri čemu su dve pokrenute kao joint venture i koje bi uskoro trebalo da, prema rečima Softića, postanu klasične franšize. Pored toga, u Srbiji, tačnije u Nišu i Vranju, otvorene su i rade dve franšizne škole.

Ideja da se širimo kroz franšizu je proistekla iz dvije esencijalne potrebe i to: da čovječanstvu podarimo drugačiji sistem obrazovanja, gdje djeca napokon mogu biti djeca, ali i genijalci, te da pomognemo svim zainteresiranim partnerima da kroz našu ideju pronađu i ostvare sebe – kaže Softić i dodaje da je najteže krenuti od nule što i „sami odlično znaju“.

Znamo da je podrška bitna, a na početku poslovnog puta i najbitnija. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da svima onima koji vjeruju u drugačije obrazovanje i ljudski potencijal pomognemo da ostvare svoje snove. Naša metodologija je skup odgovora na bezbroj izazova koje smo uspjeli prevazići, iz njih puno naučiti i velike pouke izvući. Na kraju, iz svega smo uspjeli još jači izaći, a vlastito iskustvo pretočiti u jedan operativni priručnik za sve naše partnere. Ono što mi nudimo nadilazi papir i slova (syllabus - nastavni plan) i brojeve (profitabilnost), mi nudimo ideju, energiju i misiju! – govori Softić.

U poslednje četiri godine rada, tokom kojih su razvili brojne obrazovne programe, postavili su, prema njegovim rečima, jake temelje za profitabilno poslovanje i snažno regionalno širenje.  Tako je za njih jedan od najvećih događaja godine bilo potpisivanje prvih franšiznih ugovora sa partnerima u Nišu i Vranju. – Sa njima smo se dobro razumeli i njihova životna svrha je danas da vode drugačiju školu koja će odgajati buduće generacije. To je ujedno i odgovor na pitanje ko je naš idealan primalac franšize! Podrazumeva se da bude finansijski sposoban, bude posvećen poslu, ali i da uživa u radu sa djecom, vjeruje u ljudski potencijal i njegov talenat i da se obrazovanjem svijet može učiniti boljim – objašnjava Softić.

Zbog toga uopšte ne iznenađuje što je prvi korak u procesu pristupanja School & School franšiznoj mreži dostavljanje motivacionog pisma u kojem kandidat treba da navede razloge zbog čega želi pokrenuti School & School obrazovni program. – Ceo proces smo detaljno razradili. Nakon motivacionog pisma i upoznavanja sa biografijom kandidata i njegovim motivima pokretanja poslovanja, u roku od 24 sata mu šaljemo „Franšizni Info Paket“ sa svim neophodnim informacijama oko uslova pristupanja franšiznoj mreži School & School. Zatim, zakazujemo razgovor putem Skype-a, Messenger-a ili Viber-a, a sledeći korak je razgovor uživo, na kojem kandidata detaljnije upoznajemo sa finansijskim modelom, što uključuje informacije o pristupnoj naknadi, redovnoj naknadi i naknadi za marketing, te predviđanjima povrata investicije. Mi odlično razumijemo da je svaka osoba drugačije situirana, upravo iz tog razloga pokušavamo da kreiramo franšizno rješenje koje će zadovoljiti potrebe i očekivanja naših franšiznih partnera – objašnjava Softić principe franšizne saradnje.

Nakon potpisivanja franšiznog ugovora i uplate ulazne franšizne naknade, primalac franšize dobija operativni priručnik sa kompletnim uputstvima rada.

Pored razrađenog koncepta poslovanja i operativnog priručnika, razvojni tim davaoca franšize je na usluzi 24 sata, za sva pitanja u vezi sa ljudskim resursima, akademskim pitanjima ili pak pitanjima iz oblasti marketinga, menadžmenta, unutrašnje organizacije rada škole. – Primaocima pomažemo i prilikom regrutacije i odabira predavača. Zatim, u marketingu, planu promocije, dajemo im materijal i veliku bazu fotografija i promo videa koje mogu da koriste. Partnere edukujemo u svim oblastima važnim za poslovanje i to dva puta godišnje, kada se i održavaju zajednički sastanci svih partnera – objašnjava Softić.

Komunikacija se tu, međutim, ne završava. Kako bi se postigla izvrsnost u poslovanju i radu, Softić istiže da su razvili sistem izveštavanja koji podrazumeva sastanke i kolegijume na nivou menadžera, administrativnog osoblja, predavača i predstavnika roditelja po unapred utvrđenoj dinamici. – Cilj School & School sistema izvještavanja je unapređenje komunikacije, poslovanja i motivacije u motivacijskom ciklusu – menadžer, predavač, učenik, roditelj! – ističe on.

Iskustvo koje su stekli zahvaljujući prvim franšiznim projektima dalo im je, kako kaže, dodatno samopouzdanje u nameri da 2019. godina bude godina širenja School & School ideje, filozofije i sistema obrazovanja.

Širenje franšizne mreže će u prvom krugu obuhvatiti „prsten regiona“ – Srbiju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju. Nakon toga, plan razvoja uključuje širenje u regionalnim prstenovima Istočne Evrope.

Podrška koju obezbjeđujemo našim partnerima je profesionalna, jer postajući jedno, svi mi rastemo zajedno. Stoga, mi smo tim koji ima jednu viziju i misiju, a to je da obezbjedimo kvalitetno obrazovanje djeci i tinejdžerima tranzicijskih zemalja širom svijeta. Naša misija je posmatrati, otkrivati i razvijati talenat kod djece i tinejdžera. A onda, izvesti ih na pravi put, čineći ih svijesnijim njihovog razloga postojanja, a to je „samoostvarivanje na dobrobit čovječanstva“! Da bismo u tome uspjeli, frašizni model poslovanja je za nas postao najbitniji! – naglašava Nihad Softić.


Za dobrobit svih / „Ideja da se širimo kroz franšizu je proistekla iz dvije esencijalne potrebe i to: da čovječanstvu podarimo drugačiji sistem obrazovanja, gdje djeca napokon mogu biti djeca, ali i genijalci, te da pomognemo svim zainteresiranim partnerima da kroz našu ideju pronađu i ostvare sebe", Nihad Softić, vlasnik Multidisciplinarne škole School of School
Vesna Lapčić
saradnik