Od nameštaja do franšize

Matis Group / Matis ima sedam franšiznih prodavnica nameštaja – u Novom Sadu, Zrenjaninu, Šidu, Vršcu, Lazarevcu, Kragujevcu i Jagodini
Utorak
09.10.2018.
Matis, proizvođač nameštaja iz Ivanjice, širi maloprodaju mrežu otvaranjem sopstvenih, ali i franšiznih prodavnica. Trenutno imaju sedam franšiznih radnji, a u planu je i proširenje mreže.
 

Pre 15 godina Matis je osnovan kao firma za serijsku proizvodnju pločastog nameštaja. Vremenom, ivanjička firma je, pored saradnje sa brojnim distributerima, razvila sopstvenu maloprodaju, šireći uporedo i franšiznu mrežu.

Franšize smo otvarali isključivo u mestima gde smo imali pouzdane i stabilne veleprodajne kupce koji su svoj dalji razvoj i rast videli pod okriljem brenda Matis – kaže Miloš Lišanin, zadužen, između ostalog, i za razvoj franšizne mreže u ovoj kompaniji.

U ovom trenutku, Matis ima sedam franšiznih prodavnica nameštaja – u Novom Sadu, Zrenjaninu, Šidu, Vršcu, Lazarevcu, Kragujevcu i Jagodini.

Kako objašnjava Lišanin, primalac franšize u potpunosti preuzima način i metode poslovanja kompanije Matis. Pogodnost je što, kao i u svim franšiznim sistemima, primalac za vreme trajanja saradnje može da računa na konstantnu podršku davaoca franšize. – Najviše po pitanju unapređenja maloprodaje i vođenja poslovanja – dodaje Lišanin.

Oni koji su zainteresovani za franšizu Matisa, najpre treba da obezbede adekvatan prostor – određene kvadrature, na dobroj lokaciji, uz uređenu infrastrukturu – napominje Lišanin. Franšizna saradnja nalaže i da se prodajno mesto uredi po nacrtu Matisa. Primalac franšize ima pravo da koristi brend, a obavezuje se da će poslovati po unapred utvrđenim pravilima. Između ostalog, to znači i da ne sme prodavati robu drugih proizvođača bez prethodne saglasnosti davaoca franšize.

Primaoci takođe imaju obavezu da prave izveštaje o ispunjenju plana koje smo prethodno zajedno definisali, kao i da izveštaje jednom mesečno zajedno analiziramo – objašnjava naš sagovornik.

Iako već imaju dobro razvijenu maloprodajnu mrežu i brojne distributere, u Matisu kažu da su novi franšizni partneri i dalje dobrodošli. – U sledećoj godini, planiramo da otvorimo dva maloprodajna objekta u Negotinu i Pirotu, ali i dva franšizna objekta na teritoriji Vojvodine, čime će biti dostignut broj od 40 objekata na teritoriji Srbije – kaže Lišanin.


Konstantna podrška / Za vreme trajanja saradnje primalac franšize može da računa na konsalting po pitanju unapređenja maloprodaje i vođenja poslovanja
Vesna Lapčić
saradnik