Kako izabrati a ne zažaliti?

Mihal Višnjevski, direktor franšiznog konsaltinga u PROFIT system grupi
Utorak
28.02.2017
„Jednostavno – izaberite najbolje što se na tržištu franšiza nudi!”, poručuje Mihal Višnjevski, direktor franšiznog konsaltinga u PROFIT system grupi
 

Za preduzetnika koji razmišlja o pokretanju posla kupovinom franšize, apsolutno je najvažnije da izabere pravu franšizu, dokazanu i uspešnu. Ali kako da napravi pravi izbor, o čemu mora da vodi računa?

Kada se opredeljujete za kupovinu i „primanje“ franšize, to jest, kada odlučujete o pristupanju nekom od franšiznih sistema, uzmite u obzir nekoliko principa. Prvo, odaberite franšizu baš u onoj branši koja vam se lično dopada. Vrlo je važno da vas izbor dovede u situaciju da doživite i profesionalnu i ličnu satisfakciju, a to će se desiti samo onda kada se opredelite za branšu koja vam je „bliska srcu“. Nije previše važno i ne treba da vas brine ako nemate iskustva u takvoj branši. Mnogo je bitnije da poslujete na terenu koji vam je blizak, jer će tako strast kojom obavljate posao doneti i dodatnu motivaciju i posvećenost – što je značajno za uspeh. Svaki posao koji je zadovoljstvo, a ne samo obaveza – dokazano je nebrojeno puta – uspešniji je posao. Ulazak u branšu koja vas lično ne zanima oslabiće vašu, ali i motivaciju zaposlenih. Dakle – birajte i srcem!
Drugo, ne fokusirajte se samo na potrebnu investiciju za ulazak u franšizni sistem – troškovi su često manje važni od spoznaje da će posao jednog trenutka postati profitabilan. Tačnije, u franšiznim sistemima, upravo zbog ogromnog iskustva, moguće je predvideti kada će se uloženi novac i vratiti! Važno je da uporedite i da saznate kako su finansijski prošli drugi preduzetnici koji posluju, ili su poslovali, pod istom ili drugom franšizom iz iste branše.

Kako pripremate preduzetnika za ulazak u franšizing, koje to savete možete da date za početak?

Vrlo je važno da poštujete i sprovodite biznis plan – sa podjednakim interesom i pažnjom kao kada vodite posao koji ste pokrenuli na svoju ruku, od nule. Pozitivno razmišljanje nije samo po sebi dovoljno za uspeh. Pre nego što donesete odluku o pristupu nekom od sistema, proverite ga na više strana – koliko je pouzdan, koliko su tačne informacije koje ste dobili.
Takođe, razmotrite dobro situaciju na tržištu. Moguće je da za proizvodom ili uslugom koju želite da ponudite baš i ne postoji velika tražnja, ili da je, pak, za takav posao potreban pažljiv izbor lokacije. I učite i neprekidno ulažite u sebe. Privatni biznis, pa makar i u franšiznom sistemu, traži mnoge veštine: upravljanje, pregovaranje i dogovaranje, briga i rad sa korisnicima…