Između 1990. i 2010. broj McDonald’s-ovih restorana u Kini rastao je u proseku 17 posto godišnje - daleko manje nego na drugim azijskim tržištima kao što je Japan. Međutim, u 2013. Kina je za McDonald’s postala treće po veličini tržište u svetu.
Utorak
01.04.2014
McDonald’s planira da u sledeće tri godine udvostruči broj restorana u Kini, a franšizing će biti ključna strategija razvoja.
 

Otkako je McDonald's još davne 1955. postavio temelj za razvoj franšiznog sistema, partneri i primaoci franšize ovog fast-food lanca igraju značajnu ulogu u globalnom uspehu kompanije. McDonald's danas ima 30.000 restorana u 120 zemalja širom sveta, a podaci pokazuju da je čak 80 posto u rukama primalaca franšize koji generišu više od 70 posto dobiti ovog američkog giganta.

Franšizing, međutim, nije bio srećan izbor za razvoj u Kini kada se McDonald's pojavio na tom tržištu devedesetih godina prošlog veka. U to vreme, malo je ko u Kini bio spreman da investira i plati ogromne franšizne naknade za otvaranje restorana, kao što je, s druge strane, ozbiljna prepreka franšizingu bilo i nepostojanje pravne regulative za ovaj vid poslovanja. Iako je kompanija 2010. ponovo pošla u potragu za novim franšiznim partnerima, u Kini samo 5 posto restorana radi pod McDonald's-ovom franšizom, a većina se nalazi u manjim gradovima. Sudeći prema najnovijim izjavama čelnika kompanije, McDonald's to svakako planira da promeni.

U kompaniji su najavili da će ove godine uložiti oko tri milijarde dolara za otvaranje 1.600 novih restorana na globalnom nivou. Od tog broja, Kina će dobiti 300 novih lokacija, tako da će do kraja godine biti više od 2.000 McDonald's-ovih restorana, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu, izuzimajući SAD i Japan. Takođe, u naredne tri godine, McDonald's planira da broj restorana u Kini udvosturči i popne do 4.000, a ključna strategija razvoja će biti franšizing. U ovom slučaju, McDonald's ide na gradove sa više od milion stanovnika, što znači da će moći da bira između najmanje 100 gradova širom Kine. 

Ambiciozni planovi svakako imaju opravdanje u stvarnosti - sa sve brojnijom srednjom klasom i ekonomskim potencijalom koji obećava konstantan rast, Kina već odavno predstavlja najperspektivnije tržište za sve velike američke brendove, naročito iz sektora ugostiteljstva. Zanimljivo je da u Kini, suprotno očekivanjima, najveću popularnost među fast-food brendovima uživa Kentucky Fried Chicken (KFC). Analitičari se slažu da je McDonald's-ov rival to postigao najviše zahvaljujući fleksibilnijoj strategiji razvoja. Pored toga što je jelovnik prilagodio ukusima potrošača u Kini, KFC je, recimo, izašao u susret i svojim primaocima franšize, tako da je u određenim regijama smanjio ulazne naknade i time značajno povećao broj restorana. Sa više od 4.400 restorana KFC je pokrio i veliki deo tržišta najmnogoljudnije države na svetu.

McDonald's će, s druge strane, pokušati da iskoristi ohrabrujuću činjenicu da jedino prodaja u Kini u poslednjem kvartalu fiskalne godine nije pala, već da je ostala na istom nivou. U okolnostima opšteg pada prodaje na svim tržištima u svetu, za McDonald's ovo ipak predstavlja pozitivan učinak. A ako strategija razvoja u Kini urodi plodom, kao što se nadaju čelnici McDonald's-a, ovo tržište bi trebalo da podstakne prodaju koja bi u narednim godinama itekako uticala na rast prodaje na globalnom nivou.

Za McDonald's to konkretno znači i da će morati da ponudi hranu i pića koja će odgovarati ukusu lokalnih potrošača, i to po povoljnijim cenama i na dobrim lokacijama, što bi, u krajnjem ishodu, dovelo do povećanja broja gostiju koji će želeti da ponovo dođu u McDonald's. Kompanija je, recimo, već uspela da privuče verne mušterije svojim sladoledom, kao i osvežavajućim napitkom na bazi čaja i mleka Bubble Tea. Ostaje da se vidi da li će "zaštitni znaci" McDonald's-a - hamburgeri i pomfrit  - uspeti da udovolje populaciji koja svoju ishranu ipak temelji na piletini, svinjetini i pirinču.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar