Prema modelu ostalih specijaliziranih Franchising portala, čitatelji u Sloveniji će imati priliku naučiti osnove ili dopuniti svoje znanje o franšizingu, svakodnevno pratiti vijesti o franšiznim sustavima iz zemlje, regije i svijeta, ali i iznijeti svoja zapažanja, iskustva i mišljenja kroz Forum.
Petak
25.04.2014
Da bi privukao i "uposlio" svoje mušterije, kanadski franšizni lanac picerija Boston Pizza je osmislio i sproveo zanimljivu marketinšku kampanju.
 

Pod sloganom "Ako vam se dopada, napravićemo" kanadski franšizni lanac Boston Pizza je tokom aprila pokrenuo on-line kampanju Pizza Game Changers. Naime, pozvao je svoje kupce da glasaju za neke od najnovijih "izuma", a proizvod koji dobije najviše glasova već tokom leta bi ušao u standardnu ponudu ovog lanca picerija. Ovakva vrsta marketinške kampanje možda ne bi ni zaokupila pažnju medija i javnosti da se ipak ne radi o prilično neobičnim proizvodima.

Pored novih, i isto tako neobičnih jela, na listi predloženih inovacija pronašli su se i osvežavajuće bombonice s ukusom pizze, sekač za pizzu s pogonom na gas, ergonomska klešta za sečenje topljenog sira, osveživač za automobile s mirisom pizze, salvete za bradu, "blindirana" kutija za čuvanje pizze, ali i košulja sa specijalno dizajniranim džepom za pizzu.

Potrošači u SAD i Kanadi su, istina, navikli da fast-food lanci u trci za prometom s vremena na vreme serviraju neobične proizvode - katkada, i na granici dobrog ukusa. Poslednji u nizu je, recimo, KFC korsaž sa pečenim pilećim batakom, koji je bio hit tokom ovogodišnje sezone maturskih večeri u SAD. Kanađani su ipak otišli korak dalje pokušajem da spoje lepo i korisno, što potvrđuje i lista predloženih gedžeta, koji bi, zapravo, trebalo da olakšaju ili "upotpune gastronomsko iskustvo".

Najviše glasova, međutim, nije pokupila ni jedna od mehaničkih inovacija, već jedna "jestiva" stavka - pizza kolač (Pizza Cake). Kao što mu samo ime donekle sugeriše, pizza kolač je vrsta bogate slane torte sačinjena od šest slojeva klasičnih pizza. Čak je i kanadski  Huffington Post šaljivo započeo članak o Boston Pizzi komentarom - u Kanadi, ovo mi zovemo inovacijom!

YanTea kokteli

Boston Pizza, inače, ima više od 350 picerija u svom lancu u Kanadi, i nešto više od 40 picerija u SAD. Na oba tržišta, Boston Pizza se širi dajući franšize.


Nataša Bogojević
Novinar