Franšizu planiramo da širimo samo u velikim gradovima, koji mogu da naprave dovoljno prometa tokom cele godine, a mali gradovi i turistička mesta koja funcionišu samo pola godine se ne isplate ni primaocu ni davaocu franšize.
Martina Bračić
Ponedeljak
28.04.2014.
Lanac kafe-poslastičarnica "Torte i to" namerava da proširi franšiznu mrežu, pre svega, u većim gradovima Hrvatske. Upite, međutim, dobijaju i izdaleka.
 

Martina Bračić je nekada radila u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, ali je oduvek bila zaljubljenik u kolače i torte. Nakon rada u kancelariji svoju bi kreativnost izražavala vikendom – uveseljavajući porodicu i prijatelje slatkim poslasticama. Sve dok jednog dana nije odlučila da napusti siguran posao i otvori poslastičarnicu. Tako su 2005. nastale "Torte i to", a već godinu dana kasnije otvorena je i prva franšiza u Sarajevu.  – Ideja za prvu franšizu je došla spontano, i to ne s moje strane, nego direktno iz Sarajeva, od mojih prijatelja koji su izrazili želju da uzmu "Torte i to" franšizu. Tako je prva franšiza otvorena već 2006. godine, međutim, samo kao proizvodnja torti i kolača, bez kafića, to jest, maloprodaje – kaže ona.

Danas u Sarajevu ipak postoje dve poslovne jedinice, kuhinja i "Torte i to" kafe u BBI centru. Franšiza je otvorena i u Podgorici 2011, dok u Hrvatskoj rade četiri poslovne jedinice – jedna kuhinja i tri "Torte i to" kafea koja su u vlasništvu kompanije. – Svi kafei u Zagrebu su naši i za teritoriju Zagreba ne dajemo franšizu, ali naše kolače, na primer, prodaje i Gradska kavana. Franšizu su smo 2009. pokrenuli i u Beogradu, ali zbog porodičnih razloga primaoca franšiza ona je, na žalost, prestala sa radom. Možda se dogodi da, ipak, ponovo otvorimo franšizu u Beogradu – kaže Bračić.

U franšizni paket ulazi celokupan koncept "Torte i to" brenda, čiji je zaštitni znak torta od sira. Dakle, recepti i know how po kojima se prave sve torte i kolači, način rada, način uređenja prostora, te ime i sva obeležja brenda "Torte i to". – U Sarajevu i Zagrebu je prvo otvorena samo kuhinja, no iskustvo je pokazalo da se vrlo brzo nakon otvaranja kuhinje i upoznavanja ljudi s našim proizvodima, stvori tržište i potražnja, i da je zapravo vrlo bitno imati sopstveno mesto prodaje od početka. Tako je u Podgorici franšiza otvorena istovremeno, odnosno, u prostoru kafea se nalazi i pridružena kuhinja – objašnjava Bračić. 

Franšizu nameravaju da šire, pre svega, u Hrvatskoj, u gradovima kao što su Rijeka i Split, ali i u ostatku regiona. Upiti su već stizali iz Ljubljane, pa čak i iz Beča i Njujorka. – No, svakako moram naglasiti da franšizu planiramo da širimo samo u velikim gradovima, koji mogu da naprave dovoljno prometa tokom cele godine, a mali gradovi i turistička mesta koja funcionišu samo pola godine se ne isplate ni primaocu ni davaocu franšize – objašnjava Bračić.

Jedan od osnovnih zahteva je da primalac franšize bude aktivno uključen u posao. – Ne tražimo investitore koji će zaposliti manadžment, nego osobe koje mogu da se puno radno vreme  bave ovim poslom. Bitno je da su to lokalni stanovnici u gradu u kojem se franšiza otvara, dakle, koji znaju kako funkcioniše taj grad i ljudi – naglašava Bračić.

Foto: Torte i to

Za franšizu se plaća ulazna naknada, a izdvaja se i za godišnju naknadu. Prostor mora biti dovoljno veliki da se u njemu smesti kuhinja i kafić od najmanje 80 do 100 kvadrata. U suprotnom, ne može da se obezbedi dovoljan promet koji bi povratio investiciju, smatra Bračić.

Primalac franšize dobija sve recepte i obuku za sve proizvode koji se prave kao "Torte i to". Sam primalac i njegovi zaposleni prolaze neophodnu obuku za samostalnu izradu torti i kolača. Davalac franšize vrši nadzor i kontrolu proizvoda kako bi bio siguran da je kvalitet na zadovoljavajućem nivou.  – Sloboda i kreativnost u stvaranju novih proizvoda ili proizvodnji postojećih nije dozvoljena, jer nam je cilj da imamo identičnu ponudu u svim zemljama i svim našim franšiznim poslovnicama – kaže Bračić.


Vesna Lapčić
saradnik

NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.