Franšizna poslovnica „Nika“ u Rogaškoj Slatini
Petak
16.05.2014
Ko je i kako dobio priliku da otvori Subway restoran?
 

U novembru prošle godine Subway je po drugi put u svojoj istoriji pozvao mlade i preduzetne ljude da učestvuju u jednom neobičnom „globalnom izazovu“ (Virtual Subway Global Challenge). Naime, zainteresovani takmičari, između 18 i 24 godine starosti, iz više od 100 zemalja širom sveta, mogli su da virtuelno, preko online aplikacije, „otvore“ franšizu ovog popularnog lanca brze hrane.

Kako je svojevremeno objavljeno u saopštenju kompanije, Subway je želeo da mladim ljudima da priliku, makar i u virtuelnom svetu, da pokrenu sopstveni posao i osete kako je to biti „sam svoj gazda“. Izazov je trajao šest nedelja, a učesnici su ispunjavali šest zadataka – između ostalih, trebalo je da „sagrade“ svoj restoran, obuče zaposlene, preporuče novi recept za sendvič, osmisle reklamu za restoran.

Ovih dana, Subway je proglasio pobednike „globalnog izazova“, a zanimljivo je da svo troje kandidata dolazi iz Indije. Pobednici će dobiti besplatno putovanje u sedište kompanije u Sjedinjenim Državama, gde će se sastati sa čelnicima kompanije, a dobiće i priliku da predstave svoje pobedničke ideje timovima koji su zaduženi za razvoj kompanije i brenda.

Predstavnici kompanije kažu da se nadaju da su se svi učesnici ove igre uverili da nije nemoguće pokrenuti restoran i da franšizing u tom slučaju može da bude idealno rešenje. – Prisustvovala sam brojim konferencijama mladih ljudi koji su pričali o svojim željama i mogućnostima za ulazak u preduzetništvo, ali skoro nikad nisam čula da iko od njih pominje franšizing ili otvaranje restorana. Mladi su uglavnom fokusirani na tehnološki sektor – napominje Dženifer Kušel, osnivač Young & Successful Media, kompanije koja je uz Subway osmislila i sprovela ovu preduzetničku igru.

Iako je primarni cilj „globalnog izazova“ bio afirmisanje preduzetništva i franšizinga, a ne pronalaženje novih ili potencijalnih primalaca franšize, Subway je, zapravo, dobio više nego što je očekivao – svaki četvrti takmičar je rekao da ima želju da otvori Subway restoran u budućnosti.  – Sama priča o nastanku Subway-a je, zapravo, jedna od najinspirativnijih u svetu velikih brendova – podseća Kušel.  – Subway ne bi postojao da  jedan od osnivača, doktor Piter Bak, nije video potencijal u sedamnaestogodišnjem Fredu DeLuki – dodaje.

Priča kaže da je Piter Bak odlučio da uložio 1.000 dolara i postane partner DeLuki koji je 1965. otvorio prvu prodavnicu sendviča. Prvi franšizni restoran otvoren je 1974. godine. Subway danas ima čak 41.806 restorana u 106 zemalja i najveći je franšizni fast-food lanac na svetu.


Nataša Bogojević
Novinar