Velikim koracima u male gradove

Franšizna poslovnica „Nika“ u Rogaškoj Slatini
Petak
23.05.2014
Slovenački proizvođač obuće „Peko“ namerava da proširi maloprodajnu mrežu davanjem franšize i tako pokrije tržišta malih gradova u Sloveniji.
 

„Peko“ je dobro poznato ime na ovim prostorima – slovenačka kompanija proizvodi obuću više od jednog veka i pravi je primer obućarske tradicije Slovenije. Na matičnom tržištu trenutno ima 23 sopstvene prodavnice, ali i 12 franšiza. Kako kažu, kada su počeli da šire mrežu prodavnica, pre svega u manje gradove, brzo su se odlučili za davanje franšize. Iz sasvim jednostavnog razloga. U manjim gradovima, primetili su, poslovođa je često i prodavac i čistačica i blagajnik i kurir – u najkaraćem, jedna osoba radi najveći deo poslova, neretko uz pomoć člana porodice ili neke druge osobe koja radi u prodavnici s vremena na vreme ili skraćeno radno vreme.

Pored toga, operativni troškovi, posebno troškovi rada, koji su u Sloveniji veoma visoki, u manjim gradovima ne dozvoljavaju otvaranje srednjih i velikih prodavnica sa više zaposlenih. U malim gradovima prodavnica može dobro da posluje, ali obim prodaje je ograničen i zavisi od broja potencijalnih kupaca, odnosno broja stanovništva. Samim tim, isplativost je uslovljena troškovima nastalim u vezi sa poslovanjem prodavnice.

„Peko“ zna da je kvalitetan proizvod prva prednost koju može da ponudi svojim franšiznim partnerima. Uostalom, kvalitetnu obuću su proizvodili od samog početka, još od davne 1903. godine. Po mišljenju poznavalaca, dolazi vreme kada će se ponovo ceniti kvalitet po razumnoj ceni, a ne sumnjivi kvalitet po niskoj ceni.

Partneri koji se odluče za sklapanje franšiznog ugovora sa „Pekom“, zadržavaju visok stepen slobode u poslovanju. Naravno, bitno je da prodavnica posluje pod imenom „Peko“. Za brend koji je dobro utemeljen i koji garantuje kvalitet, primalac franšize treba da, u određenom roku, plati određeni procenat, kao i obuću koju mu dostavlja „Peko“ kao davalac franšize. Partner, istina, u svojoj prodavnici može da prodaje obuću i dodatke drugih proizvođača, ali isključivo u dogovoru sa kompanijom „Peko“.

Širenjem „Pekovih“ prodavnica preko manjih poslovnica, koje će biti u vlasništvu malih preduzetnika, kompanija se nada će ponovo razgranati mrežu prodavnica obuće u svakom manjem gradu, baš kao što je to bilo nekad.

M.P.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar