Franšizom protiv krize

KFC je prve franšize u Kini dao 1999. godine. Danas ima skoro 300 franšiznih restorana diljem zemlje, no ne i u Pekingu. To bi se ove godine trebalo promijeniti.
Četvrtak
29.05.2014
Franšizing može da bude rešenje za izlazak iz krize i dobra prilika za pokretanje sopstvenog posla, zaključak je foruma “Biti uspešan u franšizingu”.
 

Na forumu „Biti uspešan u franšizingu“ koji je 29. maja održan u Privrednoj komori Srbije istaknute su prednosti franšiznog modela poslovanja i predstavljen jedan od uspešnih sistema koji posluje u Srbiji – Helen Doron. Mihajlo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, rekao je da franšizing može da bude dobra prilika u kriznim vremenima za uspešno poslovanje malih i srednjih preduzeća. On je dodao i da je preduzetnički duh u Srbiji zanemaren, te da mladi koji bi pokrenuli sopstveni posao imaju brojne poteškoće to da učine. – Nisu problem samo ideje i energije, već nedostatka finansija, ali i znanja. Ovaj drugi nedostatak može da nadomesti veoma uspešno franšizni model poslovanja. – naglasio je on.

Vesović je istakao da je franšizing pogodan za srpsko tržište, te da je naročito zaživeo u uslugama.

- Cilj Centra za franšizing u okviru Privredne komore Srbije i jeste da promoviše ovaj oblik poslovanja koji je posebno pogodan za mala i srednja preduzeća, jer često nadomešta i nedostatak neophodnog znanja – rekao je Vesović.

Vesović je istakao i da mnoge poslovne ideje iz Srbije mogu da budu uspešni franšizni koncepti koji bi mogli da postanu uspešni u regionu i svetu.

Kao jedan od uspešnih franšiznih sistema predstavljen je Helen Doron, koji u Srbiji slavi 15 godina poslovanja. Pod imenom Helen Doron Early English razvijaju se centri za rano učenje engleskog jezika namenjeni deci i tinejdžerima. Forumu u Privrednoj komori Srbije prisustvovala je i Helen Doron, tvorac ove metode učenja engleskog jezika.

Franšizni centri ove škole jezika su danas prisutni u 34 zemlje sa preko 76 primalaca master franšize za različita područja. – Naša franšiza je kao sto sa četiri noge, jako stabilna. Često smo navođeni kao dobar primer u oblasti konstantne podrške primaocima franšize. Svaki primalac master franšize ima čoveka u centrali u Izraelu koji je zadužen da mu bude na usluzi – objašnjava Helen Doron, inače, i sama profesor engleskog jezika po zvanju. Tatjana Petković, vlasnica kompanije Bee Beep, primaoca master franšize za Srbiju, kaže da je Helen Doron stabilna franšiza koja svojim primaocima nudi potpunu podršku u poslovanju – Osim brenda, materijala za podučavanje, administrativne i marketinške podrške, on-line podrške, Helen Doron franšiza obuhvata i licenciranje predavača, kao i konstantne obuke i treninge, kako u poslovnom, tako i u pedagoškom smislu – rekla je Petković.

U Srbiji, prema podacima Privredne komore Srbije, posluje 187 franšiznih sistema od kojih 75 odsto čine strane franšize, a ostatak su domaće.


Vesna Lapčić
Novinar