S obzirom da je koncept Let’s Pizza franšize veliki novitet gotovo u čitavom svijetu, možemo reći da se u Hrvatskoj dobro pokazao i potvrdio predviđanja, kao vrlo kvalitetan novi brand na tržištu koji nudi zaista kvalitetan i za kratko vrijeme svjež proizvod. Veliki broj korisnika izražava divljenje i iznenađenje kad vidi kako stroj funkcionira, jer se do sada na tržištu ovakva vrsta hrane pripremala samo kao smrznut proizvod.
Ponedeljak
09.06.2014
Nakon Slovenije, Subway, najveći franšizni lanac restorana na svetu, vraća se i na tržište Hrvatske. Za sada, ostale zemlje regiona tek u planu.
 

Nakon što se prošle godine uspešno vratio na tržište Slovenije, najveći fast-food lanac na svetu sada planira da ponovo otvori restorane u Hrvatskoj i u potrazi je za primaocima franšize. Kako za naš portal kaže Martin Princ, zadužen za razvoj Subway-a u srednjoj i istočnoj Evropi, američki lanac u Hrvatskoj ima istu strategiju kao i u svim zemljama sveta u kojima posluje. – Želimo da postanemo brend „broj jedan“ po usluzi, nudeći izuzetno kvalitetan proizvod po povoljnoj ceni. Takođe, kao i svuda u svetu, u Hrvatskoj planiramo da mrežu širimo preko lokalnih franšiznih partnera, koji će i biti ključni za uspeh koncepta na ovom tržištu. Hrvatska je sada deo Evropske unije, tako da je sada moguće da sastojci, koji se budu koristili u budućim Subway restoranima, ispunjavaju naš tzv. „zlatni standard“ kvaliteta (SUBWAY® Golden Standard), što je standard koji primenjujemo za sve zemlje EU, i koji omogućava da u svim tim zemljama ponudimo isti nivo kvaliteta. Ovakav standard bilo je skoro nemoguće zadovoljiti pre nego što je Hrvatska postala deo Evropske unije – objašnjava Princ.

Subway se prvi put u Hrvatskoj pojavio 2004. godine, a tadašnji primalac franšize je uspeo da otvori šest restorana. Sa tržišta se, međutim, povukao 2009. godine. Jedan od razloga je upravo bio u pomenutim standardima, koje je tada bilo vrlo teško zadovoljiti. Sada su očekivanja daleko veća. – Znamo da su potrošači u Hrvatskoj vrlo zahtevni i da traže izuzetno kvalitetnu uslugu. Iz iskustva znamo da je Subway bio vrlo popularan u Hrvatskoj, zato i sada, kada smo razvoj započeli s još kvalitetnijim proizvodom, očekujemo pravi rezultat – kaže Martin Princ.

Prema sadašnjim planovima, u Hrvatskoj bi trebalo da bude otvoreno najmanje 22 restorana, i to u gradovima sa najmanje 50.000 stanovnika. Najbolje lokacije za restorane su mesta sa velikim prometom, najbolje u pešačkim ili ekstra zonama. – Ne želimo da žurimo i svesni smo da će nam biti potrebno mnogo vremena dok ne otvorimo prve restorane. U svakom slučaju, možemo da kažemo da imamo visoka očekivanja kada je tržište Hrvatske u pitanju – dodaje Princ.

Uslovi koje moraju zadovoljiti kandidati su standardni za franšizni sistem Subway-a, a nivo potrebnih investicija zavisi pre svega od odabrane lokacije i veličine lokala, kao i od njegovog stanja i potrebnih investicija za dovođenje na željeni standard. Očekivane investicije u opremu iznose oko 40.000 evra. Inicijalna franšizna naknada za pristup sistemu (licenca) iznosi 7.500 evra za prvi sopstveni restoran, a polovinu te sume za svaki sledeći. Ulaskom u franšizni sistem Subway-a, i uz činjenicu da je ovo najveći lanac restorana na svetu, primaoci franšize ne samo što dobijaju najpoznatiji brend, već i ogromno iskustvo i izuzetan know-how.

Uslove i detaljan opis franšiznog sistema za primaoce franšize u Hrvatskoj i Sloveniji možete pronaći u našim Katalozima franšiza – Franchising.hr i Franchising.si.

Inače, Subway za sada ne planira da se širi u druge zemlje regije iako je, dugoročno, i to jedan od ciljeva razvoja u ovom delu Evrope. – Svakako da bismo želeli da uđemo i na susedna tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Međutim, prošle godine smo tek otvorili Ljubljanu, sada smo fokusirani i na Hrvatsku, tako da idemo korak po korak! – kaže Princ.


Nataša Bogojević
Novinar