Naši partneri iz zemalja ovog regiona su vrlo poslovno orijentisani. Sistem je zadivljujuće rastao u poslednjih nekoliko godina. U Srbiji se posao odvija fantastično, a deca odlično govore engleski jezik.
Helen Doron
Utorak
10.06.2014
Franšizna mreža centara za rano učenje engleskog jezika Helen Doron raste zavidnom brzinom u ovom regionu. To potvrđuje i Helen Doron, tvorac istoimene franšize.
 

Tokom nedavne posete Beogradu, kao gost foruma “Biti uspešan u franšizingu”, Helen Doron se osvrnula i na rad centara koji pod njenim imenom posluju u zemljama ovog regiona. Naime, edukativni centri u kojima se engleski jezik uči po Helen Doron metodi, postoje u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Na svakom od ovih tržišta, Helen Doron sarađuje i poslovanje razvija preko primalaca master franšize.

Kako sama kaže, izuzetno je zadovoljna razvojem mreže. – Naši partneri iz zemalja ovog regiona su vrlo poslovno orijentisani. Sistem je zadivljujuće rastao u poslednjih nekoliko godina. U Srbiji se posao odvija fantastično, a deca odlično govore engleski jezik – kaže Helen Doron.

Prvi Helen Doron centar u Srbiji je otvoren još pre petnaest godina, a danas ih ima 20. U Hrvatsku, franšiza je stigla 2009. i do sada je otvoreno 18 centara. U Sloveniji trenutno radi pet, u Makedoniji četiri, a u Bosni tri centra. 

Kako je počelo

Svoju metodu učenja engleskog jezika Helen Doron je osmislila davne 1985, a sistem je, kako priča, prvo testirala na svojoj deci. Kad razmišlja o počecima, kaže da je s vrlo malom investicijom uspela da otvori školu i uđe u posao. Budući da je po struci lingvista, o samom vođenju škole, međutim, „nije znala ništa“.– Trebalo mi je više od godinu dana da shvatim kako biznis funkcioniše – kaže.

Prve materijale je pripremala sama. – Sela bih za klavir, pevala i svirala i sve to snimala. Te materijale sam koristila u prvoj školi, ali sam onda shvatila da sve mora da bude profesionalnije – kaže Helen Doron.

Tokom godina, svoju metodologiju je usavršila, a znanje počela da prenosi i drugima. Tako je prvi franšizni centar otvoren 1997. u Austriji. 

Konstantan razvoj

Danas se po Helen Doron metodi engleski jezik uči u više od 800 centara u 34 zemlje širom sveta.

Pre dve godine, Helen Doron grupacija je započela saradnju i sa Univerzitetom u Kembridžu, tako da polaznici Helen Doron škola mogu da se pripreme za polaganje Kembridž testova engleskog jezika i dobiju međunarodno priznate sertifikate.

Nedavno su potpisali i franšizni ugovor za otvaranje centara u Grčkoj. – Postoji veliko interesovanje iz zemalja Latinske Amerike. U nekima od njih već rade Helen Doron centri – kaže Doron.

Pre godinu dana su pokrenuli i sopstvenu radio-stanicu. – U poslednje vreme uloženo je mnogo sredstava u tehnološki razvijene metode kao što su interaktivne knjige – kaže Doron.

Pored engleskog jezika, u okviru Helen Doron grupacije razvija se još nekoliko edukativnih programa: MathJogs je program koji matematiku objašnjava na zabavan način; Ready-Steady-Move! je program namenjen fizičkom razvoju dece kroz borilačke veštine, jogu i pilates; Super-Nature je namenjen deci koja engleski jezik uče u klasičnim školama, a Dada-Vinci je osmišljen za bebe i namenjen razvoju njihovih motoričkih, socijalnih i kognitivnih sposobnosti. Programi MathJogs i Ready-Steady-Move! se takođe šire kroz franšizu.


Vesna Lapčić
Novinar