Izabrali smo oko 20 lokacija u Sloveniji na kojima bismo želeli da se razvijamo u saradnji sa primaocima franšize. Naš dugoročni cilj je da budemo prvi među lancima brze hrane po broju otvorenih restorana.
Martin Princ
Sreda
18.06.2014
Posle otvaranja prvog restorana u Ljubljani, Subway, najveći lanac brze hrane na svetu, planira da nastavi sa širenjem na slovenačkom tržištu.
 

Subway, američki lanac brze hrane poznat po bogatom izboru sendviča, otvorio je krajem prošle godine prvi restoran u Ljubljani. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, kompanija sada planira da nastavi razvoj, a u ovom trenutku već ima oko 20 mogućih lokacija gde bi, zajedno sa francuskim partnerima, želela da otvori nove restorane. Pored toga što bi želeli da se Subway pojavi u gradovima kao što su Maribor, Celje i Kopar – zainteresovani su i za lokacije duž auto-puta A1 i A2.

– Nakon tri meseca rada našeg prvog restorana u Ljubljani – koji je postizao odlične rezultate –  može se smatrati da je slovenačko tržište bilo spremno za dalju ekspanziju. Izabrali smo oko 20 lokacija na kojima bismo želeli da se razvijamo u saradnji sa primaocima franšize, uključujući i restorane duž auto-puteva A1 i A2. Naš dugoročni cilj je da budemo prvi među lancima brze hrane po broju otvorenih restorana – izjavio je Martin Princ, zadužen za razvoj Subway-a u srednjoj i istočnoj Evropi.

Kako je pomenuto, prvi Subway restoran u Sloveniji je otvoren pre šest meseci, a primalac franšize i vlasnik restorana Iztok Levac kaže da od samog početka postižu veoma dobre rezultate. – Već u prvim danima posle otvaranja prodali smo više od 2.500 sendviča. Od samog početka, prodaja je bila za jednu četvrtinu veća od proseka koji ostvaruju Subway restorani u Francuskoj, a za 16 procenata veća od prodaje restorana u Irskoj – kaže Levac.

Subway se u Sloveniji, kao i svuda u svetu, razvija isključivo po principu franšizinga – pojedinačne restorane otvaraju samostalni preduzetnici koji postaju primaoci franšize. Ulaskom u franšizni sistem Subway-a, primaoci franšize ne samo što dobijaju mogućnost da rade za svoj račun pod svetski poznatim brendom, već i ogromno iskustvo, prenos know-how-a i podršku. – I u Sloveniji bismo želeli da iskoristimo prednosti franšizinga, koji nam je omogućio da se tako brzo razvijamo širom sveta – dodaje Martin Princ.

To je i jedan od razloga zašto lanac u Sloveniji namerava da već u junu organizuje veliki informativni seminar za sve preduzetnike koji su zainteresovani za otvaranje Subway restorana.

Subway je, inače, krajem 2010. godine postao najveći lanac brze hrane na svetu po broju otvorenih restorana. Trenutno ima 41.500 restorana u 104 države, od toga – više od 4.000 u Evropi. Prvi Subway restoran su u Milfordu 1965. godine otvorili Fred DeLuka i dr Piter Bak. Ovo partnerstvo je, navode u saopštenju, otvorilo put hiljadama koji su stali na svoje noge i postigli uspeh sa vlastitim preduzećem.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar