23.06.2014

Za vegane, ali svi su dobrodošli

Nemački lanac Veganz, kako mu i samo ime kaže, isključivo nudi veganske proizvode. Koncept je stigao u Beč i Prag, gde su otvorene i prve radnje van matičnog tržišta.

Prema nezvaničnim podacima, u Nemačkoj ima oko 700.000 vegana, a svake godine se pobornicima ovog načina ishrane (i života) pridruži oko 70.000 novih poklonika, i to uglavnom mlađih ljudi. Kad se uzme u obzir da vegani, po sopstvenim svedočenjima, provedu po nekoliko sati u kupovini, zagledajući svaku od deklaracija – a želeći da izbegnu proizvode životinjskog porekla – onda je jasno zašto je ideja Jana Bredaka iz Berlina naišla na neočekivano dobar prijem.

Veganz, supermarket Fot. Veganz

U Veganzu se može kupiti oko 6.000 proizvoda neživotinjskog porekla. Supermarketi su otvoreni u Berlinu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu, ali i u Beču i Pragu.

Bredak je, naime, 2008. godine i sam postao vegan. Samim tim, iz ishrane je izbacio meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode i med. Kao vegan, takođe je prestao da nosi stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera i bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla. Ubrzo se suočio sa činjenicom da je hranu, kao i druge proizvode koji imaju isključivo biljno poreklo, veoma teško nabaviti na jednom mestu, što znači da kupovina ne može da bude ni komforna ni brza. Tako je i došao na ideju da sam pokrene specijalizovanu prodavnicu u kojoj bi se prodavali proizvodi za vegane. Napustio je poziciju menadžera u Dajmleru i prvi supermarket veganske hrane pod imenom Veganz otvorio 2011. u Berlinu.  

Danas se pod ovim imenom supermarketi mogu pronaći i u Hamburgu, Minhenu i Frankfurtu, a mogućnost da čitav koncept „izveze“ kroz franšizu i u druge gradove Evrope u kojima bi radnje ovog tipa imale dobru prođu, dobio je otvaranjem supermarketa u Beču i Pragu. Prema planovima, sledeće godine, supermarketi prvog i jedinog lanca veganskih proizvoda u Evropi mogli bi se pojaviti u Londonu, Amsterdamu, Cirihu, Barseloni i Kopenhagenu.

U Veganzu se može kupiti oko 6.000 proizvoda, a Bredak robu nabavlja od više od 200 proizvođača širom sveta. Najveći deo ipak dolazi iz SAD-a, gde je, kako kaže, veganska zajednica značajno veća i ponuda raznovrsnija nego u Nemačkoj.

Zanimljivo je da čak 40 posto stalnih mušterija Veganza uopšte nisu ni vegetarijanci ni vegani, a najveći procenat su osobe između 18 i 34 godine starosti, s tim što se broj starijih kupaca iz dana u dan povećava. U ovom trenutku, kako kaže, umesto očekivanih 100 kupaca dnevno, u proseku ima 400, od toga, bar 10 posto su turisti kojima se koncept veoma dopada.

Nataša Bogojević

Novinar
Piši autoru

želite više?

newsletter Franchising.rs

If you see this, leave this form field blank