Prodaja u restoranima Taco Bell-a u drugom kvartalu bila je veća za tri posto. Podaci pokazuju da je povećanje najviše uslovljeno odličnim odzivom potrošača na nove stavke u jutarnjem obroku.
Na slici: novi Cantina Power Menu
Petak
18.07.2014
U borbi za prestiž na tržištu, koja se neprekidno vodi između poznatih lanaca brze hrane u Americi, Taco Bell je potegao novo oružje.
 

U Sjedinjenim Američkim Državama, samo za doručak u restoranima brze hrane potroši se 200 milijardi dolara godišnje. To je više nego dovoljan razlog da se veliki brendovi „potuku“ za što veći udeo u tom segmentu tržišta. Da bi privukli veći broj mušterija na jutarnji obrok, od početka ove godine nekoliko najvećih lanaca – McDonald’s, Burger King, Taco Bell – vodi tzv. „rat oko doručka“, a borba se – sa jelovnika i ponude – prenela i na reklame i društvene mreže (o čemu smo svojevremeno i pisali).

Ovog puta, Taco Bell, franšizni lanac poznat po meksičkim specijalitetima, odlučio je da koristi nešto „konvencionalnije“ oružje – najavio je, naime, promene u ponudi. Od sada, navodi se u zvaničnom saopštenju, doručak će biti „moćniji“– što znači da će neke od svojih poznatih specijaliteta (kao Cantina burritos) Taco Bell praviti tako da imaju mnogo više proteina (više od 20g), ali znatno manje kalorija (200 kalorija manje u odnosu na postojeći obrok). Ove izmene, pak, ne bi trebalo da utiču na ukus novih, Power Platform obroka, stoji u zvaničnom saopštenju.

Ovo je odgovor na potrebe ljudi koji žele da započnu dan s mnogo više proteina, ali na način koji jedino Taco Bell može da ponudi – kaže Brajan Nikol, predsednik Taco Bell-a. Izlazak u susret potrošačima koji žele da se zdravije hrane, poznata je strategija. Uostalom, u nadi da će ublažiti postojeću sliku o restoranima koji isključivo nude lošu hranu (junk food), skoro se svi lanci brze hrane u Americi trude da u ponudu uvedu i „zdravije obroke“. Niskokalorični i nemasni obroci pre svega bi trebalo da privuku mlađe generacije, ljude u 20-im i 30-im, koji su, kako se pokazalo, izbirljiviji i više polažu na zdravu ishranu od starijih generacija.

Taco Bell još od 2005. u ponudi ima meni sa niskokaloričnim obrocima (Fresco Menu). Ono što ga je navelo da proširi postojeću ponudu nalazi se delimično i u rezultatima internog istraživanja. Ispostavilo se da je Fresco jelovnik (bez masnih sireva i punomasnog mleka) mnogo više privlačio – žene. Kad se ta činjenica uzme u obzir, izgleda da su proteinski obroci načinjeni da bi sada više privukli muški deo populacije.

Da je izabrao dobru strategiju, Taco Bell u ovom trenutku može da potvrdi i najnovijim finansijskim izveštajem – u drugom kvartalu, prodaja je bila veća tri posto. Ono zbog čega bi u Taco Bell-u trebalo da budu posebno zadovoljni, jeste podatak da je povećanje uslovljeno odličnim odzivom potrošača na nove stavke u jutarnjem obroku.

Izvor: Entrepreneur


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar