Opstanak uz „Moj dućan“

Dok se bore naspram velikih, Metro nastoji biti pouzdan partner na kojeg se mali trgovci uvijek mogu osloniti. Kroz projekt Moj dućan želimo pripremiti naše partnere na sve izazove tržišta koji stoje pred njima, pokazati im kako posluju ostali uspješni trgovci, a sve s ciljem zadržavanja njihove samostalnosti, pružajući im savjete koji će dovesti do povećanja prodaje i profita.
Vladimir Gnjidić
Utorak
22.07.2014
Sve veći broj malih trgovina u Hrvatskoj gubi bitku sa „velikima“. Mnogi su šansu za opstanak pronašli u franšiznom sistemu „Moj dućan“ trgovačkog lanca Metro Cash&Carry.
 

Tržišna bitka malih kvartovskih dućana i porodičnih radnji s velikim maloprodajnim lancima postaje sve teža u Hrvatskoj. U poslednjih deset godina hipermarketi i supermarketi, odnosno, diskonti beleže višestruki rast tržišnog udela, ali na uštrb – malih „komšijskih“ trgovaca. Samo u poslednje tri godine nestalo je više od hiljadu malih dućana, kaže Vladimir Gnjidić, direktor Odeljenja za odnose s kupcima kompanije Metro Cash & Carry u Hrvatskoj. – Na temelju iskustava istočnih zemalja nakon njihovog ulaska u Europsku uniju, čak 30 posto malih trgovaca će morati zatvoriti svoj dućan, 10 posto će stagnirati, dok će većina ući u neki oblik partnerstva zadržavajući pri tome svoju djelomičnu neovisnost – ističe Gnjidić.

U želji da malim trgovcima pomogne da opstanu na tržištu i olakša poslovanje, i svojim iskustvom i savetima omoguće dobre izglede za budućnost, nemački lanac Metro Cash&Carry, osmislio je koncept Moj dućan, sličan onome koji se u Srbiji razvija pod brendom Moja radnja. Broj primalaca franšize iz godine u godinu raste. – Dok se bore naspram velikih, Metro nastoji biti pouzdan partner na kojeg se uvijek mogu osloniti. Ne zaboravimo da u jednom kvartovskom dućanu najčešće radi po dvije generacije: otac i majka sa sinom ili kćeri. Svake godine nestane po nekoliko stotina dućana. Ako se takav trend nastavi, do 2020. godine broj nezavisnih malih dućana mogao bi se prepoloviti! – naglašava Gnjidić.

Metro, prema njegovim rečima, svakodnevno prati domaće i svetske potrošačke trendove i u skladu sa njima razvija poslovne strategije. Jedan od njihovih osnovnih ciljeva je da budu podrška preduzetnicima kako bi bili što konkurentniji na tržištu. – Tu su nam vrlo važni mali trgovci, obiteljski obrti i mali poduzetnici kojima je potrebno najviše podrške da bi opstali – kaže on.

Pomoć za povećanje prodaje

Franšiza „Moj dućan“ nastala je kao rezultat istraživanja koje je Metro sproveo na velikom broju radnji u Hrvatskoj, ali i u regionu. Cilj ovog velikog trgovca je da jednostavnim, a efikasnim savetima pomogne „malim“ partnerima da razumeju nove trendove, podstakne ih da unaprede ponudu i kao krajnji cilj povećaju prodaju.  – Proučavajući kupovne navike kupaca i naših partnera, primijetili smo da je trgovcima najpotrebnija pomoć u upravljanju budžetom vezano uz planograme i uređenje trgovina, ali i marketinške aktivnosti. Kroz ovaj projekt želimo pripremiti naše kupce na sve izazove tržišta koji stoje pred njima, pokazati im kako posluju ostali uspješni trgovci, a sve s ciljem zadržavanja njihove samostalnosti, pružajući im savjete koji će dovesti do povećanja prodaje i profita – objašnjava Gnjidić.

Samostalno preduzetništvo, kako kaže, može da bude donekle nesigurno, posebno ukoliko ne postoji snažna logistička, marketinška ili prodajna podrška. S druge strane, naglašava Gnjidić, male trgovine su u prednosti jer prodavci imaju prisniji odnos sa potrošačima. Oni poznaju njihove navike i želje jer je obično reč o stalnim kupcima. – Iskoristivši ono najbolje, razvijajući dodatno svoje prednosti i ponudu, i ti mali, s dugoročno održivim poslovnim konceptom, vrlo lako mogu postati jaki igrači na tržištu. Ukoliko im nedostaje nekog znanja ili trebaju dodatnu podršku iz različitih sektora, naši stručnjaci stoje na raspolaganju svojim savjetima i prijedlozima, a sve u cilju bolje poslovne budućnosti malih trgovaca, naših partnera – kaže Gnjidić.

Davalac franšize Metro Cash & Carry prvo radi analizu tržišnog potencijala partnera. Nakon pristupanja sistemu sledi preuređenje radnje koje podrazumeva promenu asortimana, organizacije prodajnog mesta i samog poslovanja. Poslednja etapa je promocija koja uključuje marketinšku podršku, kao i kontinuiranu podršku i edukaciju. – Nakon preuređenja asortimana male trgovine, stručnjaci iz kompanije Metro Cash & Carry prate prodaju, pomažu malom trgovcu pri rješavanju problema, predlažu mu nove usluge te pružaju po potrebi stručnu edukaciju. Usto, kroz program „Moj dućan“ mali trgovci dobivaju kontinuirane promocije skrojene potrebama njihovih kupaca, uz čitavu lepezu marketinške podrške, kako u masovnim medijima, u njihovom susjedstvu, tako i na samom prodajnom mjestu. Trgovci uključeni u ovaj program ostaju pritom financijski i operativno neovisni, a uključivanjem u Metroovu mrežu ostvaruju, osim povoljnijih uvjeta nabave, ono najvažnije za dugoročnu održivost  stručnu pomoć i savjete u svakom trenutku – dodaje Gnjidić.

Pozitivna iskustva

Andreja Mikec, vlasnica trgovine Agro Horvat, koja je postala deo franšiznog sistema „Moj dućan“ kaže da se uprkos snažnoj konkurenciji „hrabro bori za opstanak na tržištu“. Njena trgovina, koja se nalazi u malom mestu Sveti Petar Orehovec, zapošljava tri radnice, a i vlasnici učestvuju u njenom radu. Asortiman je jako širok – od hleba, voća i povrća, osnovnih namirnica i slatkiša do školskog pribora i stočne hrane. – Volim ovaj posao, ritam i dinamiku koji on donosi, a posebice topli odnos koji imam sa svojim kupcima. No, to nije dovoljno za uspjeh. Upravo smo stoga u ožujku ove godine ušli u projekt Moj dućan i očekujemo od ovog projekta da nam pomogne da poboljšamo svoje poslovanje. Uz pomoć kolega iz Metroa i njihovih savjeta razmjestili smo dućan, prilagodili ga potrebama i željama naših kupaca. Dosad smo bili pultni dućan, a sad smo samoposluga i dobivamo jako dobre povratne informacije od svojih kupaca. Njihove reakcije su vrlo pozitivne te podržavaju ovaj naš korak. Uz ovu franšizu, češće imamo i mogućnost uvoditi razne akcije i pogodnosti koje naši kupci vole, što dodatno osnažuje naš odnos – kaže Mikec.

Halldis Belgrade Lounge, kancelarija 4

Foto: Izgled radnje pre i posle pristupanja franšiznom sistemu „Moj dućan“ 

Primaoci franšize su najčešće Metroovi kupci. Da bi postali deo franšiznog sistema, važno je da budu spremni na promenu razmišljanja i ponašanja u svakodnevnom poslovanju – ne bi li postigli najbolje rezultate. Partneri se javljaju sami kroz popunjavanje prijave na zvaničnom sajtu ili se mogu obratiti trgovačkom putniku kompanije Metro. Neke od kandidata kontaktira i sam davalac franšize.

Primaoci franšize nisu u obavezi da kupuju robne marke kompanije Metro kao što je to slučaj u Srbiji. Gnjidić kaže da, međutim, oni vrlo često sami biraju da kupuju robnu marku ovog trgovca, a zbog širine asortimana i kvaliteta tih proizvoda koji moraju da imaju sertifikat Global Food Safety Initiative. – Metro ulaže velike napore u razvoj hrvatskog gospodarstva, posebice kroz program razvoja privatnih marki. Hrvatski dobavljači tako imaju priliku, kroz sustav Metro Cash & Carryja, svoje proizvode plasirati profesionalnim kupcima u gotovo sve zemlje svijeta u kojima Metro posluje. U već 15 zemalja nalaze se proizvodi proizašli iz hrvatskih tvornica, domaćinstava. U program robnih marki Metroa uključeno je više od 50 hrvatskih proizvođača – objašnjava Gnjidić na koji način kompanija Metro dodatno podstiče privredu Hrvatske. 


Vesna Lapčić
Novinar