Posle Sarajeva, franšize poslastičarnice Aida bi u naredne dve godine mogle biti otvorene i u nekim drugim gradovima Bosne i Hercegovine.
Sreda
30.07.2014
Franšiza čuvene bečke poslastičarnice Aida ovih dana je otvorena i u Sarajevu.
 

Nakon što je još prošle godine Aida otvorila svoja vrata Zagrepčanima, sada će i Sarajlije, kao i svi posetioci ovog grada imati priliku da probaju kafu i kolače poznate bečke poslastičarnice. Franšiza čuvene Aide je, naime, u Sarajevu otvorena 24. jula 2014.

Zanimljivo je da se početak rada lokala čekao sa velikm nestrpljenjem o čemu svedoči i podatak da je lokalna Facebook stranica Aide sa najavom otvaranja, skupila više od 20.000 fanova i pre nego što je poslastičarnica u Sarajevu zvanično otvorila svoja vrata.

Dominik Prauzek, šef marketinga kompanije Aida, i član porodice osnivača kompanije, izjavio je za bosanske medije da se poslastičarnica trenutno nalazi u test fazi što znači da osoblje prolazi kroz dodatni trening.  – Trening će trajati tri do četiri nedelje da bismo mogli da odgovorimo na zahteve svih naših gostiju. Od petnaestak zaposlenih neki su već prošli obuke u Beču – izjavio je Prauzek za portal Klix.ba.

U početnoj fazi rada se, takođe, prilagođava asortiman proizvoda lokalnom stanovništvu.

Primalac master franšize za teritoriju Bosne i Hercegovine su, kako je ranije objavljeno, dva mlada preduzetnika. Ranije je, takođe, objavljeno da je namera primalaca master franšize da poslastičarnice Aida otvore i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.  

Porodica Prauzek je davne 1913. u Beču otvorila svoju prvu kafanu pod imenom Aida. Franšizu su počeli da testiraju na domaćem tržištu 2008, kada su i otvorene dve franšizne poslastičarnice u Beču.

Prve franšize van Austrije otvorene su 2013. u Hrvatskoj, Saudijskoj Arabiji, i Poljskoj. Za ovu godinu planiran je nastavak širenja mreže u Saudijskoj Arabiji, Kazahstanu i Šangaju.

U Beču trenutno rade 32 poslastičarnica pod ovim brendom, a prodaju 18.000 šoljica kafe dnevno.


Vesna Lapčić
Novinar