Tomasz Rogacz je karijeru započeo kao običan radnik u McDonald’su u Poljskoj 2001. godine. Posljednje tri godine proveo je na mjestu generalnog direktora McDonald’sa u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Utorak
05.08.2014
Pored nove modne kolekcije, poljska dizajnerka Lidia Kalita odlučila je da kreira – i franšizu.
 

Lidia Kalita je poznato dizajnersko ime u Poljskoj, sa iskustvom od više od 20 godina. Bila je tvorac i glavni dizajner brenda Simple, ali je, kako kaže, to poglavlje u njenom životu sada zatvoreno. Kalita je, naime, pre osam godina brend prodala za 7,6 miliona evra drugoj modnoj kompaniji – Gino Rossi. Prošle godine je odlučila da otvori butik pod svojim imenom i na taj način predstavi i ponudi nove, luksuznije kolekcije.

Od februara ove godine pod brendom Lidia Kalita otvorene su dve radnje u Varšavi, a već sada je izvesno da će prva franšiza biti otvorena početkom septembra u Gdinji. – Dugoročno, želeli bismo da se pojavimo u svim gradovima sa više od 200 hiljada stanovnika – kaže Justina Gustav, zadužena za razvoj franšize.

Zainteresovani za pokretanje ove modne franšize u Poljskoj trebalo bi da izdvoje 300 hiljada zlota (nešto više od 70.000 evra), što bi pokrilo troškove opremanja radnje od ​​50 do 80 kvadratnih metara (250 hiljada zlota) i ulaznu naknadu (50 hiljada zlota). Davalac franšize će pomoći pri izboru i obuci osoblja koje će raditi u butiku. Pošto se radi o luksuznom brendu, vrlo je važno, ističu u kompaniji, da se, pored načina izlaganja i predstavljanja kolekcije, naročito vodi računa o kvalitetu i visokim standardima usluge.

Zbog toga i pažljivo biramo primaoce franšize. Proces je podeljen u dva dela. Nakon početnih razgovora i odabira najužeg kruga, kandidati se sastaju i razgovaraju lično sa dizajnerkom. Tražimo pre svega ljude koji su već imali iskustva u prodaji luksuznih brendova, koji su otvoreni prema klijentu, elokventni i koji, naravno, vole modu. Svi zaposleni će i sami nositi odeću LK, dok svake sezone prodavačice dobijaju specijalno dizajniranu radnu odeću – objašnjava Justina Gustav.

Promocija brenda je u punom jeku. Pored klasičnih modnih revija, Lidia Kalita je organizovala i specijalnu reviju za VIP klijente. – Naravno, konstantno sarađujemo sa poznatim javnim ličnostima, iz sveta zabave, ali i medija. Zastupljeni smo u svim značajnim modnim magazinima i časopisima za žene. Aktivni smo na svim društvenim mrežama, posebno Facebooku, Instargamu i Tumblru – kaže Justina Gustav.

Izvor: Franchising.pl


Nataša Bogojević
Novinar