Farma, kakvu je izgradila kompanija Panasonic Factory Solutions Asia Pacific, mogla bi da bude jedno od dobrih rešenja za male oblasti ili države koje su govoto u potpunosti zavisne od uvoza hrane.
Utorak
19.08.2014
Japanski elektronski gigant Panasonic razvio je rešenje za optimalno uzgajanje povrća u zatvorenom prostoru. Sa prvim isporukama svežeg povrća, razmišljaju i o franšizi.
 

U lanac japanskih restorana Ootoya stigla je prva komercijalna pošiljka svežeg povrća uzgojenog na eksperimentalnoj farmi u Singapuru. Ova farma je izgrađena u zatvorenom prostoru, zauzima površinu od 248 kvadratnih metara i nalazi se u jednoj od industrijskih zona u Singapuru. Ono što je svrstava u "rešenja za budućnost" jeste i to što ne zavisi od spoljašnjih – vremenskih ili klimatskih uticaja. Pored toga, kako kažu njeni tvorci, lako može da nadomesti nedostatak obradivog zemljišta, kao i da izađe u susret povećanoj potražnji za kvalitetnom hranom.

Ovu neobičnu farmu "in vitro" izgradila je u oktobru 2013. čuvena japanska kompanija Panasonic – ime koje smo pre svega navikli da vidimo na televizorima, kamerama, DVD rikorderima ili drugim kućnim aparatima. U svetu tehnoloških giganata, međutim, ovo nije neobična simbioza. Većina IT korporacija, ima posebne jedinice (divizije) koje rade na razvoju novih tehnologija i inovativnih rešenja, a pokrivaju oblasti od ekologije, preko medicine do poljoprivrede. Farme ovog tipa ima i Fujitsu, koji uzgaja salatu u svom postrojenju u pokrajini Fukušima, kao i Sharp – koji uzgaja jagode na zatvorenoj farmi u Dubaiju.

Za sada se na Panasonicovoj farmi u Singapuru proizvodi 10 vrsti povrća, između ostalog – zelena salata, rotkvice i čeri paradajz. Svi uslovi uzgoja su kontrlolisani i optimizovani, a korišćenjem LED rasvete omogućeno je da se vreme zrenja povrća – prepolovi. Sa postojećim kapacitetom, na farmi može da proizvede 3,6 tona povrća godišnje.

Zanimljivo je da Panasonic u budućnosti planira da razvije i franšizni model za farme povrća. Prve franšize kompanija namerava da izgradi u Indoneziji, Tajlandu i Vijetnamu.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar