Pizza Hut ima mrežu sa više od 15.000 restorana u 100 zemalja širom sveta, od čega je 13.000 franšiza. Sa 1.300 restorana u 30 zemalja, Pizza Hut je i najveći lanac picerija u Europi.
Ponedeljak
08.09.2014
Najpoznatiji i najveći svetski lanac picerija Pizza Hut namerava da uđe na tržišta Hrvatske i Slovenije.
 

Čuveni američki lanac, svetski broj jedan u segmentu picerija, brend je broj jedan i po broju picerija u Evropi, ali i dalje vidi potencijal za razvoj na tržištima Evrope. Kompanija je za naš portal potvrdila da sada nameravaju da uđu na tržišta Slovenije i Hrvatske i da su u potrazi za primaocima franšize. Kako nam je objasnio Matjaž Plausteiner, konsultant PROFIT system*-a zadužen za rekruting primalaca Pizza Hut franšize u Sloveniji i Hrvatskoj, američki lanac traži ozbiljne kandidate, preduzetnike koji bi bili spremni, i u mogućnosti, da otvore najmanje tri restorana.

– To, pre svega, znači da primalac Pizza Hut franšize treba da bude ne samo kvalitetan kandidat jake volje i snažne vizije, već i finansijski sposoban da otvori najmanje tri restorana. Kandidati, svakako, deo investicije mogu da finansiraju, recimo, bankarskim kreditima, ali je suštinski važno da imaju i dovoljno sopstvenog kapitala, jer, pored inicijalne naknade, moraju u startu da budu spremni pokriti troškove opremanja i pokretanja restorana. YUM Brands!, kao vlasnik brenda, jednostvano, želi svoj premimum brend "prepustiti sigurnim rukama"  – kaže Plausteiner. – Inicijalna naknada, inače, iznosi 46.900 dolara po restoranu. Važno je napomenuti i da primalac franšize ne stiče automatski i ekskluzivna prava, jer politika YUM! Brands jeste takva da se ekskluzivna prava naprosto – ne daju – napominje Plausteiner.  

Ulaskom u franšizni sistem Pizza Hut-a, primalac franšize ne samo što dobija priliku da radi pod svetski poznatim brendom, već i ogromno iskustvo i know-how koji se „brusio“ više od 50 godina, na različitim tržištima u svetu –samo u Evropi to iskustvo je sticano u 30 zemalja. – Upravo iz ovih razloga verujemo da je Pizza Hut izvrsna poslovna mogućnost i u Hrvatskoj i u Sloveniji  jednostavno brend je uspešan na svim tržištima na kojima posluje, i ne vidimo zašto bi ovde bilo drugačije – kaže Plausteiner.

Obuka traje od tri do četiri meseca i pokriva sve segmente poslovanja – vođenje restorana, upravljanje zaposlenima, marketing, upravljanje finansijama... Za otvaranje samog restorana potrebno je između dva i četiri meseca.

Više o uslovima, kao i opis franšiznog sistema možete pronaći u  našim hrvatskom i slovenačkom Katalogu franšiza.

Inače, prvi Pizza Hut restoran otvoren je davne 1958. godine u Vičiti u Sjedinjenim Američkim Državama. Tvorci koncepta, braća Den i Frenk Karni uspeli su da 1969. „izvezu“ brend u Nemačku i otvore prvi Pizza Hut restoran u Evropi. Danas, nakon 50 godina poslovanja, Pizza Hut ima mrežu sa više od 15.000 restorana u 100 zemalja širom sveta, od čega je čak 13.000 franšiza. Sa 1.300 restorana u 30 zemalja, Pizza Hut je i najveći lanac picerija u Europi.

Od 1997. Pizza Hut se nalazi u vlasništvu kompanije Yum! Brands, koja u svom sustavu ima još dva svetski poznat brenda - Taco Bell i Kentucky Fried Chicken. 

* Po ovlašćenju kompanije Yum! Brands Inc. selekciju kandidata za teritorije Hrvatske i Slovenije vrši PROFIT system.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar