Kako je Plavi slon upoznao krticu

Prvi crtani film s likom krtice Krtleta pojavio se 1957. pod naslovom „Kako je krtica dobila svoje pantalone“, a popularnost je stekla i daleko van granica tadašnje komunističke Čehoslovačke - Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Rusiji, Skandinaviji, Kini, Japanu...ali i bivšoj Jugoslaviji. Češka izdavačka kuća Plavi slon dobila je pravo da objavi seriju personalizovanih knjiga u kojima će deca moći i da se "sretnu" sa malom krticom.
Sreda
17.09.2014
Češka izdavačka kuća Plavi slon, poznata po personalizovanim knjigama za decu, dobila je pravo da objavi seriju knjiga sa jednim od omiljenih animiranih junaka – krticom Krletom.
 

Kada se 1957. u tadašnjoj Čehoslovačkoj pojavio prvi crtani film sa krticom Krletom kao glavnim junakom, tvorac lika Zdenjek Miler sigurno nije ni slutio da će njegova mala krtica decenijama nakon toga uveseljavati decu širom sveta. Za Milerovog života snimljeno je skoro 50 filmova, a gledala su ih deca u više od 80 zemalja – između ostalog i u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon Milerove smrti (2011.) autorska prava prešla su na kompaniju Little Mole, koju od tada vodi Zdenjekova unuka Karolina Milerova. Kao najbolji i najodaniji promoter Zdenjekovog dela, Milerova je potpisala ugovor sa češkom izdavačkom kućom Plavi slon, koja je time dobila pravo da objavi seriju knjiga sa krticom Krletom kao glavnim junakom.

Ova saradnja za češku izdavački kuću predstavlja, kako kažu, dobar poslovni korak. Plavi slon je, da podsetimo, pokrenut 1998. godine kao izdavačka kuća koja objavljuje isključivo knjige za decu i mlade. Najveću popularnost doživeli su predstavljanjem inovativnog koncepta “personalizovanih” knjiga, što je značilo da su protagonisti knjige mogle da postanu “stvarne” osobe, to jest, deca, ili odrasli, kojima je knjiga bila namenjena kao poklon ili poseban i jedinstveni znak pažnje. Plavi slon je od tada objavio 20 originalnih naslova, a svaka od tih edicija postala je i bestseler.

Pored matične kuće, međutim, Plavi slon trenutno ima i 31 franšiznu jedinicu u Češkoj, a koncept se kroz franšizing proširio i na tržišta Slovačke i Poljske. Potpisivanjem ugovora sa kompanijom Little Mole, i franšizni partneri van Češke su dobili priliku da novim generacijama malih čitača predstave junaka koga su voleli njihovi roditelji.

– Smatramo da je ova saradnja veliki uspeh i zaista nam mnogo znači što i svojim partnerima van Češke možemo da ponudimo mogućnost da objave knjige sa jednim od omilljenih animiranih junaka iz prošlosti – kaže Marek Halfar, jedan od osnivača izdavačke kuće Plavi slon.

Plavi slon odnedavno traži i primaoce franšize u zemljama ovog regiona – u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a prema najnovijem razvoju događaja, potencijalni partneri u zemljama ove regije takođe bi mogli da objavljuju personalizovane knjige u kojima bi se, pored “stvarnih” dečaka i devojčica, pojavljivala i krtica Krle.


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar

POPULARNO NA FORUMU