Brzo šišanje u franšizi

Haircut Express saloni mogu da prime od 4 do 6 klijenata odjednom. Na svako mesto dolazi po dvoje frizera koji se naizmenično smenjuju.
Ponedeljak
13.10.2014
Kao što samo ime sugeriše, Haircut Express je frizerski salon za brzo šišanje. Koncept potiče iz Ukrajine, a širenje van matičnog tržišta počinje predstavljanjem na Sajmu franšiza u Varšavi.
 

Pod imenom Haircut Express razvija se lanac frizerskih salona koji se od drugih razlikuje po specifičnoj usluzi – koncept, naime, nudi isključivo brzo šišanje, i to po jedinstvenoj ceni (bez obzira na dužinu kose). Specifično je i to što klijent uslugu plaća unapred (preko specijalnog terminala) i račun predaje pre nego što sedne u frizersku stolicu. Za frizuru je potrebno tek 15 minuta, a šišanje kratko traje jer se koristi posebna oprema i specijalne tehnike suvog šišanja. U kompaniji kažu da podjednako vode računa i o ambijentu u kom se radi – salon mora da bude uredan, a sva oprema propisno održavana i dezinfikovana.

Haircut Express potiče iz Ukrajine gde ima lanac od 44 frizerska salona, od čega je čak 28 franšiznih. Ove godine, počeli su da razmišljaju o širenju na inostrana tržišta, a priliku za neposredno predstavljanje koncepta imaće na predstojećem Sajmu franšiza u Varšavi – Franchise EXPO 2014 – koji će se održati od 16. do 18. oktobra. Poljska će, između ostalog, biti i prva zemlja u kojoj će Haircut Express potražiti primaoce franšize van matičnog tržišta.

Kako navode u kompaniji, za pokretanje franšiznog salona nisu potrebna velika ulaganja – treba izdvojiti nešto manje od 8.500 evra. Davalac franšize, pritom, neće naplaćivati mesečnu naknadu sve dok frizerski salon ne počne da posluje u plusu. Povraćaj investicije se, pak, može očekivati za 6 do 12 meseci. Salon bi trebalo da bude smešten u prostor od 18 do 35 kvadratnih metara, a preporučuju se lokacije unutar tržnih centara, gradskih šetališta ili prometnih delova grada.

Naši klijenti su najčešće muškarci, jer većina njih želi brzu i jeftinu uslugu. Njima nije potrebna „dodatna pažnja“, ne očekuju da u frizerskom salonu dobiju kafu ili čaj. Međutim, veliki broj klijenata su nam i žene. Haircut Express je idealan ako žele da skrate kosu ili prorede šiške, jer bi u drugim salonima za to morale da čekaju na red i plate mnogo više. Kod nas je sve gotovo za samo nekoliko minuta. Odustali smo od komplikovanih frizura za koje je potrebno mnogo vremena. Odlučili smo se za „specijalizaciju“, ali i da zapošljavamo samo iskusne, profesionalne frizere. Naime, oni koji žele da rade u Haircut Express salonu moraju da imaju najmanje dve godine radnog iskustva – objašnjava Liliya Sidelnyk, menadžerka zadužena za razvoj franšize.

Haircut Express, inače, koristi patentiranu tehniku brzog šišanja poznatu kao „Pick Up“. Tehnika je podrobno opisana i u Operativnom priručniku koju primalac franšize dobija kao deo franšiznog paketa, ali i pored toga, primalac franšize i njegovo osoblje prolaze kompletnu praktičnu obuku za rad u salonu. 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar