Kuda i kako po franšizu?

Arkadijuš Slodkovski, organizator Sajma franšiza u Varšavi i član Upravnog odbora Poljske franšizne organizacije
Utorak
14.10.2014
Gde se ovih dana mogu pronaći zanimljivi franšizni sistemi i proverene poslovne ideje, otkriva Arkadijuš Slodkovski, organizator Sajma franšiza u Varšavi.
 

Čini se da je svako od nas bar jednom u životu poželeo da ima svoju firmu. Šta biste rekli onima koji nemaju nikakvu ideju za pokretanje posla ili ne znaju odakle da počnu?

Takvi bi svakako trebalo da razmisle o uzimanju franšize – gotovog poslovnog koncepta koji se već uhodao na tržištu i daje dobre rezultate. Kad sarađujete sa iskusnim partnerom, rizik od neuspeha pri pokretanju i razvijanju posla je znatno manji. Na sajmu franšiza, koji će se održati od 16. do 18. oktobra u Palati kulture i nauke u Varšavi, preduzetnici će moći da biraju između 150 poslovnih ideja. To je dobra prilika i da zainteresovani saslušaju i nauče kakvi sve modeli saradnje postoje u franšizingu, kao i da nauče kako da odaberu sistem koji će odgovarati njihovim željama, potrebama ili senzibilitetu.

Iz kojih će sve oblasti biti zastupljeni franšizni sistemi koji će se ove godine predstaviti na sajmu?

Najveći broj izlagača će pokriti oblasti gastronomije i bankarstva, ali biće tu i velikih trgovinskih lanaca i franšiznih sistema iz auto-industrije. Zatim, značajan broj franšiza pokriva oblasti lepote, mode i „sve za kuću i baštu“. Potencijalni primaoci franšize će, sve u svemu, moći da biraju između više od stotinu sistema, svih cenovnih kategorija – od franšiza za koje je potrebno izdvojiti tek nekoliko hiljada, do onih za koje treba dati nekoliko miliona evra. Lista svih izlagača može da se pronađe na zvaničnim internet stranicama sajma.

Šta biste preporučili onima koji razmišljaju o uzimanju franšize, a ne znaju kako da odaberu koncept koji bi im odgovarao?

U tome im možda mogu pomoći stučnjaci koji će učestvovati na Forumu o franšizingu, koji se svake godine održava u okviru propratnog programa sajma. Ove godine, specijalni gost biće dobro poznati poljski biznismen Mihal Njemčicki, jedan od osnivača i vlasnika brenda Freebee i Voda Naturalna, koji će govoriti šta je sve potrebno za uspešan start-up. Pored toga, pozvali smo još nekoliko stručnjaka koji će objasniti šta znači poslovanje kroz franšizu, kao i koliko može da zaradi kompanija koja radi pod franšizom dobro poznatog brenda. 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar