Već radimo na tome da postanemo najbolji sustav za sigurno uklanjanje tetovaža na svijetu. Zahvaljujući strategiji brenda i usluzi koja se temelji na medicinskim i tehnološkim inovacijama, sigurni smo da to što radimo, radimo dobro.
Ponedeljak
03.11.2014
Škola stranih jezika Berlitz u Srbiji ima četiri centra, za sada samo u Beogradu. Potencijal za širenje mreže postoji i van glavnog grada Srbije.
 

Franšiza svetski poznate škole stranih jezika Berliz u Srbiju je stigla 2004. godine. Za ovih deset godina postojanja, otvorena su četiri centra i svi se nalaze u Beogradu. Primalac master franšize je kompanija La Lubenica, a direktorka Michela Bernacca smatra da potencijal za širenje mreže postoji i van glavnog grada Srbije. – Komuniciranje na stranom jeziku je svakodnevna potreba, a poznavanje engleskog jezika danas je postalo nezaobilazno u mnogim sferama života. Zapravo, engleski je najrasprostranjeniji i najčešće korišćen jezik u privatnom i poslovnom životu – kaže Bernacca.

Ona napominje i da engleski kao maternji jezik govori više od 330 miliona ljudi, a da ga oko milijardu i po ljudi koristi na svim  kontinentima. – Poslednjih godina, međutim, na našim prostorima vlada velika potražnja za nemačkim jezikom. Razlog tome su bolje poslovne perspektive, prvenstveno u inostranstvu, a i kod nas, tako da poznavanje i korišćenje nemačkog jezika povećava profesionalnu konkurentnost  nezaposlenih i onih koje traže posao ili bolju poziciju. Uostalom, poznato je da ko zna više jezika ima više i mogućnosti, i u poslovnom i u privatnom životu – objašnjava Bernacca.

Ona napominje da ljudi već prepoznaju kvalitet Berlitz metode, što potvrđuje i broj njihovih polaznika koji se povećava iz godine u godinu. To, s jedne strane, može da bude dobro polazište za pokretanje novih škola jezika. 

Berlitz je u Srbiji, kako kaže, počeo sa četiri instruktora i dva radnika u administraciji. Danas imaju pedeset stalno zaposlenih licenciranih predavača i njihove kurseve u toku jedne godine pohađa više od 2.000 polaznika. Vole da se pohvale da su strane jezike po Berlitz metodi učili mnogi poznati, među kojima su pevačica Edit Pjaf, nekadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran, glumci Žerar Depardje i Antonio Banderas, kao i glumice Meril Strip, Ingrid van Bergen.

Kursevi u Berlitzu smatraju se najefikasnijim zbog jedinstvenog metoda učenja i sistemskog pristupa nastavi, koji garantuje uspeh svakom pojedinačnom polazniku. Nastavnici poseduju maternji nivo znanja jezika koji predaju i svakog meseca se dodatno usavršavaju, kako bi održali svoju međunarodnu instruktorsku licencu. Polaznicima je omogućeno da aktivno učestvuju u svakom času gde se predavači trude da podstaknu učenike da razmišljaju na jeziku koji uče – kaže Bernacca.

Prvi Berlitz centar, inače, osnovao je Maximilian Berlitz 1878. godine u Providensu, u Americi. Uspeh Berlitz metode se, međutim, vezuje za Francuza Fransoa Žolija koji je bez ikakvog prethodnog znanja engleskog jezika, zamenio bolesnog gospodina Berlitza i održao prvi čas za početnike – i to na francuskom jeziku. Za samo nedelju dana, Žolijevi učenici zabeležili su veliki napredak u znanju francuskog jezika. Na taj način je u Berlitz centru započet prvi moderan uspešan princip nastave stranog jezika bez prevođenja na maternji. Usavršen i modernizovan, ovaj princip se i danas koristi u Berlitz centrima širom sveta, a dostupan je i zahvaljujući tome što se kompanija širi kroz franšizu. Franšizu je počela da razvija 1996, a neke od zemalja u kojima imaju franšizne centre su i Hrvatska, SAD, Japan, Grčka, Turska, Velika Britanija, Egipat, Alžir.


Vesna Lapčić
Novinar